Felhívás!

Lépnének medveügyben

Mikóújfalu polgármestere, Demeter Ferenc legutóbbi beszélgetésünk során elmondta, a miniszteri rendelet mellé várják a normákat is, hogy végre megalakíthassák a medveveszélyekkel foglalkozó, ezeket elhárító csapatot.

Demeter több alkalommal is beszámolt a médiának arról, hogy a településen lévő vendéglőkbe, házakba betörtek a medvék, és a lakosság nem érzi biztonságban magát a vadak közelsége és vakmerősége miatt.
– Érik a gabona, a kukorica és a gyümölcsök! Őszre fokozottabb lesz a medvék jelenléte, hiszen már most látunk olyan nyomokat, amelyek igazolják, hogy bejárnak a gabonába. A falu környékén összesen 6 egyedet azonosítottunk, ezekről tudunk. A hét elején is kaptam egy fotót, amelyik a településtől csupán közel 200 méterre készült, és amelyiken jól látszik, ahogyan nyugodtan üldögél a fűben egy medve, és a könnyen megszerezhető élelmiszer reményében pásztázza a terepet – részletezte az elöljáró.

Kérdéseinkre kiderült, hogy a többször feldúlt ingatlanokat időközben villanypásztorokkal vették körbe, a medve ugyan próbálkozott bejutni ezekbe, de az erős áramú villanypásztor elriasztotta a bundást, ideig óráig egyelőre lemondtak a „vendéglőbe járásról”.

Az őszi termés viszont újabb kísértést jelent – hangsúlyozta Demeter –, aki minél hamarabb megalakítaná a beavatkozó csapatot, így tompítaná a medveveszélyt Mikóújfaluban.

– Egyelőre abbamaradtak a faluban a medvelátogatások, a mezőgazdasági területeken viszont már észlelhetőek a károk. Most jobban oda kell figyelni a jelenség eme vetületére is, és idejében kell lépni, hogy megelőzzük a tragédiát – összegzett. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.