Hirdetés
Hirdetés

Ki a felelős?

Ki a felelős? Kovászna megye

Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatalát tette felelőssé Neagu Ionuț, a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) színeiben Háromszéket képviselni hivatott szenátor a Sepsiszentgyörgyön található Szakszervezetek Művelődési Háza leromlott állapotáért. A politikus ugyanakkor nagyon súlyos gondnak nevezte a Kovászna és Hargita megyei önkormányzatoknak, a Szakszervezeti Művelődési Házak „megkaparintására” irányuló szerinte visszaélésszerű és törvénytelen igyekezetét.

A szenátus emberjogi, esélyegyenlőségi, felekezeti és kisebbségi bizottságának titkári tisztségét betöltő honatya rámutatott, mindezzel azért kénytelen foglalkoznia, mert Sepsiszentgyörgy helyi tanácsa kormányhatározattal szeretné elérni a szóban forgó épület tulajdonjogának a város közvagyonába való átutalását. Ez a lépés pedig szerinte hivatali visszaélésnek minősül, és súlyosan sérti a hatalommegosztás elvét. A tulajdonjog átruházásának ügye ugyanis per tárgyát képezi, amelybe az illetékes Kovászna Megyei Törvényszéken kívül más hivatal nem hozhat döntést. De egyben erőszakos államosítás is, mert az egykori szakszervezet (UGSR) jogutódjának (Asociației Naționale a Caselor de Cultură a Sindicatelor din România – ANCCSR) a magántulajdonát, köztulajdonba juttatná.

Hirdetés
Hirdetés

A honatya a kormány félrevezetésével és rosszhiszeműséggel is megvádolta a sepsiszentgyörgyi hivatalt, amiért a jogos tulajdonost teszi felelőssé az épület kihasználatlanságából eredő állagromlásért. Hiszen azt szerinte éppen ők idéztek elő az adó 2014-ben és 2015-ben történt botrányos, az ingatlan értékének 48%-t kitevő összegre való felemelésével. Ráadásul ezt a tulajdonjog megszerzésének a szándékával tették, mert az így fizetésképtelenné vált ANCCSR az idő múlásával egyre nagyobb adóságot halmozott fel a polgármesteri hivatallal szemben.

A kérdésünkre válaszolva Neagu kifejtette, hogy a Sepsiszentgyörgyön kialakult áldatlan helyzet megoldását az épület szakszervezeti tulajdonban való tartásában látja. A kultúra terén egykor betöltött szerepének visszanyeréséhez szükséges állagfelújítást befektetők által biztosítaná, a polgármesteri hivatal felé felhalmozódott, általa jogtalanul magasnak tartott adósság egy tetemes részének eltörlése, valamint a fennmaradó összeg törlesztése után. Ebben a jogutód ANCCSR képviselői is partnerek lennének, amint arról az elmúlt héten velük folytatott személyes tárgyalások során meggyőződött.

Antal Árpád polgármester e heti sajtótájékoztatóján a Szakszervezetek Művelődési Háza kapcsán elmondta, soha nem mondtak le a megszerzéséről, ezúttal viszont az eddigiektől kicsit eltérő irányból közelítik meg a problémát. Arra hivatkozva, hogy az ingatlan jelenlegi ügykezelője nyilvánvalóan rossz gazdája az épületnek, kérik, hogy az állam szankcióként fossza meg kezelési jogától, és azt ruházza a városra. Megpróbálnak élni a kedvező államigazgatási konjunktúra nyújtotta előnyökkel, és a helyi tanács által jóváhagyott határozat alapján újból kéri a kormánytól az épület átutalását állami magánvagyonból a város közvagyonába, és a helyi tanács kezelésébe a Romániai Szakszervezetek Általános Egyesülete – Bukarest ügykezelése helyett.

Amennyiben jóváhagyják az átadást, a város vállalja, hogy hét év alatt saját költségvetéséből felújítja az ingatlant, és annak továbbra is a város kulturális életében szán szerepet.

Bedő Zoltán, Bodor Tünde

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2021. augusztus 7., 13:35
    ÉRTÉKELÉS: 1

    A valasz egyszeru, a felelos Nicolae Ceausescu elvtars, mert felepitette. Ha nem epitette volna fel, akkor most nem lenne romos allapotban, mind a roman vasut halozat, es a sok gyarepulet az orszagban.