Felhívás!

Még hat gyötrelmes év

Az idei érettségi eredményekből nem nehéz ismét kikövetkeztetni, hogy magyarul tanulók jó egy-két, sőt több jegynyi hátrányt szenvedtek el amiatt, hogy románból anyanyelvi szintű tudást és ismeretet vártak el tőlük, s hogy noha a törvény megszületett, mely számukra külön tantervet és vizsgafeltételeket ír elő, annak fokozatos, ún. kimenő rendszerben való alkalmazása folytán az előnyösebb helyzet egyelőre csak az ötödikeseket illeti meg.

Ezért írja egyik újság, hogy újabb hat évet vesz még igénybe a teljes átállás, azaz még hat évjárat szenvedi el azt a hátrányt, amit már hatályos törvény minősít diszkriminációnak. Mert hogyan értelmezzük másként a tényt, hogy hosszú, évtizedes viták után törvénybe iktatták a kisebbségi tanulók jogát ahhoz, hogy sajátos tananyag és külön vizsgát tehessenek le románból, tehát hozzájuk másként kell a romántanításnak viszonyulnia, nekik elsősorban a helyes nyelvhasználatot kell elsajátítaniuk, őket elsősorban arra kell felkészíteni, hogy szóban és írásban boldogulni tudjanak a román nemzetállamban, s amellett irodalmi és kulturális ismereteik is legyenek a többségi művelődésről.

No de hiába a tény elismerése, ha a hátrányos megkülönböztetés felszámolása olyannyira lassú, ha e malomkövet gyerekeink további hat éven át kell még viseljék nyakukban, ha emiatt sérül jog- és esélyegyenlőségük, ha emiatt még hat évjárat halomra bukik az érettségin, elakad a pályaépítésben, a továbbtanulásban, s kénytelen beérni kevesebbel, mint ami megilletné.

Szerintem az új tankönyvek megíratását is meg lehetett volna szervezni másként (ráadásul azok egy változata elkészült már a Sapientián), de egy másik lépés még sürgősebb lenne. Ugyan mi áll útjában annak, hogy a vizsgakérdéseken és a számonkérés módján, pontjain már most változtassanak? Annak ellenére, hogy a tananyag a többségi és kisebbségi osztályokban hatodiktól tizenkettedikig egyelőre azonos, a hangsúlyokon már most lehetne változtatni, nem is beszélve a vizsgafeltételekről és a számonkérés módjáról? Miért megyünk bele abba, hogy a lélekölő és visszavető körülményeket az ellenérdekelt erők még hat éven át változatlanul fenntarthassák

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.