Felhívás!

Mátrix

Donald Trump nem tudta „lecsapolni a mocsarat”, elvesztette a háborút a mélyállammal szemben. A végjátékban ellenfelei a sportszerűségnek még a leghalványabb látszatára sem ügyeltek. Miután a legarcátlanabb módon elcsalták a választásokat, s minden bizonnyal ők provokálták ki a Capitolium ostromát, Trumpot egyszerűen kikapcsolták abból a közösségi információs térből (Facebook, Twitter), mely lassan átveszi a hagyományos sajtó helyét, és fő orientációs fórumot jelent a legtöbb ember számára.

Sokan csak most kapták fel fejüket a hírre, holott a Facebook és a hasonló közösségi platformok már hosszú évek óta brutális és egyirányú cenzúrát gyakorolnak, nyíltan részrehajlók, a maguk torz világszemléletét egyre nagyobb sikerrel kényszerítik rá a világra. Varga Judit magyar igazságügyminiszter Facebook-bejegyzésben figyelmeztetett arra, hogy mindannyian kapcsolhatóvá váltunk, s arra is felhívta figyelmet, hogy a nyilvánvalóan jogtalan lépést uniós vezetők is bírálták. Akik egyébként – tegyük hozzá – a globális háttérhatalom szolgálói.

Minden okunk megvan azt feltételezni, hogy nem magával a cenzúrával, hanem annak nyíltságával volt gondjuk. Bogár László professzor vlogjában arról értekezett a minap, hogy eljutottunk oda, hogy bármilyen valóság legyártható, s a tényleges társadalmi valóság helyettesíthető.

Igen, ide jutottunk.

A modern sajtó megszületésétől politikaalakító tényező volt. Magyarországon a rendszerváltás után a kommunikációs szakemberek dönthettek akár pártok sorsáról is. Örök példa marad, hogy a Fideszt, mely 1992/3 táján 40% körüli népszerűségnek örvendett, a jobbkanyar és MSZP-vel való ellenzéki összefogás megakadályozása után 7%-ra vitték le egy addig soha nem látott össztűzzel.

Ami most történik, az nemcsak azért félelmetes, mert egy ellenőrizetlen és ellenőrizhetetlen, senki által meg nem választott hatalom gyűjt információt rólunk, s dönt nemzetek és országok sorsáról, ha akar, hanem azért is, mert mindezt képes úgy tenni, hogy az emberek többségét előbb-utóbb a maga oldalára állítja, és a jelen pillanatban teljességgel illegitim hatalma mögé formális legitimitást is gyűjt fokozatosan. A mátrix már működőképes, az emberek pedig egyre nagyobb számban, önként és öntudatlanul költöznek a látszatlétbe.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások