Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Elismerés a rétyi fúvósoknak

Elismerés a rétyi fúvósoknak Kultúra

A magyar kultúra napja alkalmából, január 22-én a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színházban, illetve január 23-án a rétyi kultúrotthonban színvonalas koncertet adott az ősi dallamkincs átadására törekvő, ám közönségéért folyton megújulni iparkodó Rétyi Kováts András Ifjúsági Koncert-Fúvószenekar.

Hirdetés
Hirdetés

Az előadások során számos fiatal közreműködött, illetve egy rangos díj átvételéről is hírt adtak a szervezők.

A magyar kultúra napja alkalmával tartott hagyományos ünnepi hangversenyen a szervezők hangsúlyozták, hogy „sokszor rejtőzködve, ellenséges körülmények közepette maradt fenn az ősi szó, a dallam, csiszolódott a nyelv, épültek templomok, és szépült a haza; művészek, tudósok szentelték tehetségüket a közjó szolgálatának, a nemzet felemelésének: nekünk, mai magyaroknak egyrészt meg kell őriznünk, másrész tovább kell gyarapítanunk ezt az örökséget”.

A rétyi zenekar tagjainak bevallása szerint minden alkalommal úgy készülnek a magyar kultúra napjára, mint az egész év legrangosabb eseményére, kihívásként élik meg a rákészülést, a hangversenyt, és igyekeznek évről-évre megújulni, hiszen közönségük is ezt igényli. Az említett rendezvényeken énekhang is társult a fúvószenéhez, fúvós hangszerek kíséretében, eredeti formában csendültek fel például azok a gyerekdalok is, amelyeket a rétyi Antos János Iskola és a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium diákjai mutattak be. A Székely Mikó Kollégium kamarakórusa is közreműködött a műsor későbbi szakaszában, illetve rétyi fiatalok szavalataikkal tették emlékezetesebbé a hangversenyt.

Dombora Anna, az előadások ötletgazdája, a rétyi fúvószenekar alelnöke lapunknak elmondta, zenekaruk sohasem zenélt kimondottan dicséretért vagy díjakért, mindig az ősi dallamkincs ifjúságnak való átadása volt a fő céljuk, a közösségi élményre, az összetartó erőre fektettek hangsúlyt, viszont jó érzés, amikor szakmai elismerésben részesítik őket. Ilyen volt a Magyar Fúvószenei Szövetség legmagasabb kitüntetése, a Magyar Fúvószenei és Mazsorett Szövetség Nívó Díja tavaly augusztusban. Az oklevélben a rétyi csapatnak a fúvószene népszerűsítésében, művelésében végzett kiemelkedő szakmai munkáját méltatták.   járványügyi szigorítások miatt az oklevél személyes átadására még nem került sor, erre vélhetően idén nyílik alkalom.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük