Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Macskák és bubópestis

Már a 12. században létrejött az inkvizíció ősformája, főleg a katarok, a waldensek, vagyis azok ellen, akik hitüket életformaként, nem üres ceremóniák sorozataként szándékoztak gyakorolni. De mivel annyi ártatlan kisember vált túlkapások áldozatává, és már-már felkelések törtek ki, IX. Gergely pápa – rend a lelke mindennek! – megregulázta az intézményt 1233-ban, kinevezett, hivatalos inkvizítorok a törvényesség látszatával végezték munkájukat, elsősorban francia, olasz és német területeken.

Nos, itt meg kell ismerkednünk egy úriemberrel: Konrad von Marburg a neve. Egy időben Árpád-házi Szent Erzsébet lelkiatyja volt, maga a pápa nevezte ki. Mennyire büszkélkedhetünk vele, döntse el az olvasó. Ez a Konrad felettébb komolyan vette inkvizítori (a szó vizsgálót jelent) feladatát. Türingia és Hessen tartományokban máglyák sokaságának füstje a bizonyíték. És miként mostanában Ukrajnában és Oroszországban a zavaró elemeket „semlegesítik”, őt is lekaszabolták valami lovagok.

Ám azelőtt Konrad megtette élete nagy felfedezését: a luciferiánusok! A nép ellenségei stb., így tehát levelét megírta, dühöngő könnyével azt is telesírta. A pápa legott intézkedett, és egy bullában (Vox in Rama címmel) harcot hirdetett a gonoszok ellen, akik – Konrad leírása alapján – borzalmas eretnekségeket beszélnek, az még hagyján, de démoni varázslatokkal foglalkoznak, egy félig-meddig macska alakú fekete lény előtt borulnak le. És, fogózkodjunk meg: macskák által támadják szegény Európánk kereszténységét!

Irtották is a jámbor hívők az egerek rémeit. Mint Mao 1958-as parancsára a kínaiak a verebeket, mert a pártvezér grammnyi pontossággal kiszámította, hány tonna magot csipkednek fel a kicsiny madarak. A verebek szinte kihaltak, mire úgy elszaporodtak a rovarok és a sáskák, hogy 1958 és 1961 között – hivatalos kínai jelentés szerint – csupán a 70 milliós Szecsuán tartományban 11 millió ember egyszerűen éhen halt.

A macskadekrétum után mintegy tizenöt évvel beütött a főleg patkányok által terjesztett pestisjárvány. Talán túlzás a kettő között feltétlenül ok-okozati kapcsolatot bizonygatni, de a fanatizmus máglyatüzeiben elpusztultakat ez, gondolom, nem vigasztalja. És a Konrádok, jaj, ma is ontják őrült gyűlöletüket…

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.