Felhívás!

Lappangó lapok

Ki tudná számba venni, csak Székelyföldön és csak Péter és Pál napján hányféle szép magyar népszokás volt és van belőlük máig? Székelyföldön, ami a mostani román hatalom szerint tulajdonképpen nincs is, fölvonultak idén is hagyományos ünnepi viseletben, harangszóval a fiatalok, idősek. Kétkedő vagyok, mi lesz, ha már a ruha se lesz törvényes…

Kisettenkedem a postafiókhoz, újság sincs! Különösnek nem mondható Sepsiszentgyörgyön, hiszen már megszokhattuk volna, hogy ez a régió – most nem Trianon parcellázó rohamára gondolok –, a Császár Bálint utca és környéke gyakran nem kapja a megrendelt sajtó lapjait, hadd szokja meg a sok nincs között azt is, milyen a saját pénzünkön megrendelt hiány.

Végül is jeles nap július 1., pontosan az esztendő felező napja, legyen hát jeles hiányérzete az embernek! Ragyogó nyár, lessük, menekül-e ki belőle végleg a koronavírus, ha már a lapok hiánya ismét dühöt terem, nem nyugalmat. Sokadszor vesszük tudomásul a sajátos jelenséget, eszembe jut számos folyamodvány ebben a kérdésben.

A körzeti adminisztrátor minap elém rakta a dokumentumait, azokból világosan kiderült a lapterjesztés kacifántos volta minálunk. A romám sportlap előfizetői díja 68 lej/hó, azt rendeltem meg, azt kihozzák talán. A helyi magyar lapok olcsóbbak, viszont nem jutnak el hozzánk… Egész sor dokumentumot rak elém Sipos úr, mindenki panaszának számon tartója. Most ezen a nemes júliusi napon rakom egymás mellé a papírjait, közben a postafiókon jár az eszem, már kilenc óra – hátha késve, de megjött a lap! Nem s nem! Hiába kiáltom századszor is világgá, hogy Péter és Pál napja nem ezt a hagyományt hagyta ránk, székelyföldi magyarokra, ezt valami újabb vírus seperte be, és keressük, hogyan seperjük ki, el a mi felünkről. Előfizetsz, és kapod a hiányérzetet.

Legérdekesebb, ahogy az illető felelősök kezelik a felelősségüket: légy szárnya sem zümmög, oksági összefüggésre nincs magyarázat. Szép költői sorral zárnám, ha le lehetne zárni ezt a szélhámiát: dolgozz, paraszt, dolgozz, fizess, azután dögölj meg!

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.