Felhívás!

Együtt élni a cukorbetegséggel

Együtt élni a cukorbetegséggel Életmód

Rákosi Orsolyát négyévesen diagnosztizálták 1-es típusú cukorbetegséggel, ami egy autoimmun betegség, egyszerűen fogalmazva: a szervezet nem ismeri fel a saját sejtjeit, és elpusztítja azokat. Orsinál is ez történt, a szervezete elpusztította az inzulintermelő sejtjeit, így kívülről kell bejuttatni az inzulint injekció formájában. Ma már 23 éves, és egészséges életmódot folytat. Rendszeresen sportol, napi ötször étkezik, és négyszer ad be inzulint magának. A cukorbetegségről és Orsi mindennapjairól beszélgettünk.

– Mikor tudtad meg, hogy cukorbeteg vagy? Mit jelent ez?

– Négyévesen diagnosztizálták nálam az 1-es típusú cukorbetegséget, mint kiderült, a hasnyálmirigyem béta sejtjei nem termelnek inzulint, kívülről kell bejuttatnom, inzulininjekció formájában. Ez egy hirtelen fellépő betegség, egyik napról a másikra vagy akár egyik percről a másikra jelentkezhet. Bizonyított kutatások nincsenek az okát illetően, csak feltételezések.

– Hogyan épül fel a napi étrended, étkezések közben hányszor kell adnod magadnak inzulint?

– A cukorbeteg étrend/életmód egészséges táplálkozást jelent, ugyanakkor egy normál, egészséges embernek is ez a javasolt életmód. Napi ötszöri étkezésről van szó, és az én esetemben négyszeri inzulinadásról. Napi ötszöri étkezés azért ajánlott, mert így megelőzhető a vércukor-ingadozás és főleg az, hogy leessen két étkezés közt a vércukorszint. Nyilván, itt a táplálék minősége és mennyisége, plusz a hozzá adagolt inzulin mennyisége fogja ezt szabályozni. Bemutatok egy átlagos étkezést, egy olyan napon, amikor edzek. Azért emelem ki a fizikai aktivitást, mert az nagy hatással van a vércukorszintre, ilyenkor fontos, hogy ne csak három nagyobb étkezés legyen egy nap, hanem kisebbek is, amik nem engedik leesni a vc. szintet. 08:00 reggeli + inzulin: fahéjas granola (cukormentes), kókusztej, gyümölccsel, magvakkal ; 10:30 tízórai: alma és pár szem mandula vagy natúr keksz; 13:00 ebéd + inzulin: cukkinifőzelék, kölesfasírt, paradicsom; 15:30 uzsonna: ne feledkezzünk meg az imádott zakuszkáról, amit előszeretettel fogyasztok, teljes kiőrlésű vagy abonett kenyérrel; 19:00 vacsora+ inzulin: wrap lapban zöldségek, tejföl, édesburgonya; 22:00 pótvacsora, ami vc. szint függvényében elhagyható + inzulin: joghurt, keksz. Nyilván nem minden nap alakul így (például, ha egyetemen vagyok, vagy dolgozok), de nekem az inzulinom olyan típusú, hogy megenged pár óra csúszást az étkezések közt, így folyamatos vc.-szint ellenőrzés mellett van, hogy háromszor vagy négyszer étkezem egy nap. És igen, néha én is eszek chipset, csokit, popcornt, sütiket. Mértékkel ez is belefér, anélkül, hogy bajt okozna.

– Miket fogyaszthatsz?

– Mivel nem cukorallergiáról vagy érzékenységről van szó, mondhatnám azt, hogy bármit. Az emberekben kialakult az a tévhit, hogy a cukorbeteg nem fogyaszthat cukrot vagy cukrozott élelmiszert. Előfordult már olyan is, hogy egy ismerősöm meglátott fagyievés közben, és kidülledt szemekkel mondta: én ezt nem értem. Most akkor ehetsz cukros dolgot vagy nem? Erre a válasz természetesen igen. Itt a mérték és az idő a lényeg. Van olyan helyzet, amikor nyáron egész nap kint biciklizek, folyamatosan mozgok, ilyenkor csökkenhet a vércukorszint, ebben az esetben egy fagyi vagy pár kocka cukros csokoládé elfogyasztása abszolút belefér. Ahogy az előbb is említettem, a cukorbeteg diéta alatt igazából az egészséges táplálkozásról beszélünk.

– Gondolom, kialakult nálad már egy rendszer, ahogy a napjaidat alakítod. Elmeséled, milyen volt ez az elején?

– Amikor kiderült, hogy cukorbeteg vagyok, szerintem fel sem fogtam igazán, hogy mi történik velem. A legnagyobb teher a szülőket érintette, hisz akkoriban azt sem tudták, hogy mit jelent cukorbetegnek lenni. Még egy ismerősünk sem volt, aki tapasztalt lett volna ebben a témában, a szüleim egyik napról a másikra mindenen változtatni kezdtek. Rengeteget olvastak ebben a témában, érdeklődtek, ismerkedtek szintén cukorbetegekkel, hogy megtudják, hogyan is csinálják. Fehér kenyér helyett már ők is teljes kiőrlésű vagy rozskenyeret ettek, már nem volt a szekrényben édességsarok és megváltozott az egész életmód, a táplálkozásról való felfogás.  Megtanulták, hogyan és mikor kell inzulint adni, hogyan kell használni a vércukormérőt és megtanították nekem is. Ez 2002-ben, ebben a kis városban nem volt egy egyszerű feladat, hisz akkor még az inzulin sem ilyen kényelmes kiszerelésben volt elérhető, és egyáltalán nem volt fájdalommentes a használata. Hosszú folyamat volt, amíg kialakult egy egészséges kép bennem önmagamról és az életmódomról. Sok időbe telt, amire rájöttem, hogyan kell ezt csináljam, hogyan fogadjam el, hogyan ne tegye kellemetlenné az életem. Olyannyira előnyömmé kovácsoltam a cukorbetegséget, hogy eldöntöttem, dietetikus szeretnék lenni, és olyan embereknek szeretnék segítséget nyújtani, akiknél valamilyen betegséget vagy akár bármilyen ételre érzékenységet diagnosztizáltak, és nem tudják, hogyan induljanak el, min kell változtatniuk ahhoz, hogy egészséges és teljes életet élhessenek. Jelenleg negyedéves dietetikus hallgató vagyok a Pécsi Tudományegyetemen.

– Miben változott meg az életed, amióta ez az állapot kísér?

– Mindig azt szoktam mondani, hogy én már nem is emlékszem, milyen nem cukorbetegnek lenni, hisz kevés emlékem van arról az időszakról, amikor nem voltam cukorbeteg, így ilyen rutinról nem tudok mesélni. Mindennapi rutin most már nyilván a folyamatos vércukor-ellenőrzés, inzulinadagolás, előre tervezés. Ilyen az egyetemre vagy a munkába menés előtti tervezés és dobozolás, mivel mindig kell nálam legyen étel, amikor több időre megyek el valahova. Ezen kívül 2018 nyarán gluténérzékenységet diagnosztizáltak, ami gyakran más autoimmun betegségekkel járó érzékenység, azóta nem ehetek olyan élelmiszert, ami tartalmaz glutént, például búzát, árpát, tönkölyt, malátát.

– Évek óta edzel. Segít ez?

– Cukorbetegséget nem is lehet kezelni és szinten tartani testmozgás nélkül. Ugyanúgy elengedhetetlen, mint a helyes táplálkozás. Mielőtt elkezdtem rendszeresen mozogni, 20-24 egység inzulint adtam egy étkezéshez, ami rengeteg. Most 4-5 egységre csökkent az egy étkezéshez adott inzulin, ami a testmozgásnak köszönhető. Szóval a válaszom természetesen: igen, segít!

– Mit javasolsz a cukorbetegeknek és azoknak, akik (még) nem azok?

– Az 1-es típusú cukorbetegséget megelőzni nem lehet, azonban a 2-es típusút annál inkább, ami végül 1-es típusba alakulhat. Így azt tudom tanácsolni mindenkinek, hogy ne mindenféle divatdiétát próbáljon ki, amivel árt az egészségének, hanem étkezzen egészségesen (ha nincs tisztában, hogy mit jelent ez, forduljon szakemberhez, hisz a dietetikusok erre vannak képezve), és keressen magának egy olyan mozgástípust, ami boldoggá teszi, és szívesen végzi. A megelőzés a legfontosabb, és nem csak a cukorbetegségre gondolok, hanem majdnem az összes betegségre. A cukorbetegeknek meg azt üzenem, hogy nem ez a legrosszabb dolog, ami történhet egy emberrel betegség szempontjából. Próbálják elfogadni, hogy oda kell figyelni picit jobban az étkezésre és az életmódra, de ha ezt megteszik, és szinten tartják a cukorbetegséget, az összes szövődményt elkerülve teljes és problémamentes életet élhetnek. Vannak rossz pillanatok és napok, de tartsanak ki, mert nincsenek egyedül!

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások