Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Lábacskája

Ha van valami, és ha sok valami van, amit érdekes és érdemes időalagútban is megvizsgálni, az egyik kétségkívül a női foci. Az 1970-es években, a tévériporterek még ilyen kifejezéseket használtak a női focit közvetítve: fejecskéje, lábacskája, bokácskája, mellecskéje, combocskája. Attól függően, hogy a labdácska a hölgyecske melyik testrészét érintette, vagy hol sérült meg éppen. Akkoriban itt, Székelyföldön, a romániai, erdélyi  átlagnál sokkal konzervatívabb történelmi régióban a vasárnap délutáni Nevessünk együtt Stan- és Brannal jeligéjű tévéműsorok hangulatát idézte a női foci. Fiúk között előfordult, hogy amikor – gyakran – lányokról beszéltek, egyikükről, másikukról valaki azt mondta: „jó csaj, de belerúg a konzerves dobozokba és a fiúkkal lábteniszezik”. A hangsúly a „de” szócskán volt, és súlyos lepontozást jelentett.

Ma? Atya ég! Az augusztus 27-én kezdődő romániai élvonalbeli női labdarúgó bajnokság 12 csapatából három székelyföldi, mégpedig a Vasas Femina FC Székelyudvarhely, az FK Csíkszereda és a Ladies Marosvásárhely! Ha Sepsiszentgyörgyöt is ide számítjuk, a négy városunkban több száz lány és hölgy játékosa van a labdarúgó szakosztályoknak! A román korosztályos (U15-U19) leány foci válogatottakba rendszeresen behívnak székelyföldieket.

Romániában és Erdélyben csak 32 éve hivatalosan elismert sportág a női labdarúgás, korábban néhány nagyvárosi klubcsapat működött ugyan, tornákat is szerveztek, de hivatalos, állandó versenylehetőség nem volt a lányok, hölgyek számára. A válogatott 1990-ben alakult. Sajnos, a 32 év alatt nem sikerült kijutni sem olimpiára, sem a világbajnokságok vagy az Európa-bajnokságok döntő tornáira. A nagy válogatott éppen most készül a szeptemberi, két utolsó vb-selejtezőjére. A kijelölt keretnek ismét vannak székelyföldi, erdélyi magyar tagjai, igaz, mindannyian külföldi profi klubok játékosai.

A magyar női válogatott olimpiára és világbajnokságra még nem jutott ki, egyszer szerepelt Európa-bajnokságon, ahol a negyeddöntőig jutott, az 5-8. helyeken zárt. Az elmúlt évtizedekben több magyar játékos is szerepelt rangos nyugat-európai csapatokban. Magyar nemzetiségű, budapesti születésű, de a német válogatottal olimpiai bajnok a 30 éves Marozsán Dzsenifer, aki 2016-ban és 2018-ban a világ legjobb női labdarúgója volt.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.