Felhívás!

Kosz és csórás

Sajnálom Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti minisztert. A 44 éves gazdasági szakember teljes energiáját bevetette, hogy az általa vezetett tárca mihamarabb eredményeket érjen el. Beindítatta a faanyag útját nyomon követő rendszert, valamint az erdőradart, amelytől azt várta, hogy az erdők irtása kicsit lassul. És talán így is lett volna, ha időközben bizonyos köbméter fának a kivágását nem engedélyezik. De engedélyezték. Most már nehéz meghatározni, hogy mekkora mennyiségű fa kerül a feldolgozó vállalatokhoz. S ha ezt ellenőrzik – ehhez nem kevés ember szükséges –, még mindig akadnak kiskapuk, amely lehetővé teszi – főleg a magánerdőkből – a rönkök szállítását.

Van olyan jogszabály is, amely a magánerdők túlzott ritkítását és tarrá vágását bünteti, de a betartásával gondok adódnak. Csak az elmúlt hetekben több mint 1300 köbméter illegálisan kivágott fát fedezett fel a rendőrség, de ennél több lehet. Eddig mintegy millió köbméter fa törvényes kitermelését követték, sok van tehát az évi tizennyolc millióig. A baj ott van a szakemberek szerint, hogy a törvényesen kivágott mellett még szinte ugyanannyit termelnek ki. Ők tudhatják, hiszen az engedélyükkel kerül erre sor. És bár a rönkfa EU-s országokon kívülre történő exportját törvény tiltja, az amszterdami hajók kifutnak a román kikötőből, és alig hagyják el azt, máris rakódnak át Japán felé tartó hajókra. És a hollandoknak akarják a konstancai kikötőt eladni – akkor még ennyit sem kell tenniük. Tánczos Barnának tehát drukkolhatunk, hogy erdőink megmaradjanak.

A környezetszennyezés területén még nagyobb a baj. Ismert, hogy szennyezettek a folyók, csak végig kell nézni a partjukon… Mikor a szakminiszter a tiszta levegőért kezdett hadakozni, a bukaresti bizonyult a legszennyezettebbnek. A Bukarest körüli településeken égették a tavaszi hulladékot, köztük a téli abroncsokat is.

Ami pedig a „zöld pénteket” illeti, a helyszínről jelentem, hogy ritkán volt akkora dugó, mint múlt pénteken. Amikor az egyik sofőrre rákérdeztem, nem hallott semmit az akcióról, csak legyintett. „Nem azért vettem autót, hogy gyalog járjak” – ennyi volt a válasza.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.