Felhívás!

Nem készülnek átszervezésre

Tovább nőtt a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórházba utalt koronavírusos esetek száma, és az új típusú vírusok is megjelentek. Az egészségügyi intézmény vezetőség óvatosságra int, de felkészültek arra is, ha rosszabbra fordulna a helyzet.

András-Nagy Róbert menedzser beszámolója szerint jelenleg 10 gyanús eset van a kórházban, közülük ketten az intenzív osztályon fekszenek, kritikus állapotban. 48, igazoltan koronavírusos beteg van a kórházban, 36-an a fertőző osztályon, mások pedig a sebészeten. Intenzív terápián 6 kritikus állapotú beteget ápolnak, ketten intubálva. Az elmúlt héten 26-an mentek haza gyógyultan, de hat haláleset is történt, amely összefüggésbe hozható a koronavírussal.

Rosu Mátyás orvosigazgató a betegek általános állapotáról kifejtette: a fertőzőn fekvő páciensek állapota súlyos vagy nagyon súlyos, többen szorulnak oxigénpótlásra, éppen ezért az elmúlt napokban megnőtt az oxigénfogyasztás, és maximálisra emelték a nyomást a rendszerben. Az elmúlt héten 248 személyt utaltak be a megyei kórházba, és 228-an mentek haza, a betegek átlagosan hat napot töltöttek az intézményben. Jelenleg 159 pácienst látnak el a különböző osztályokon. Egy hét alatt hatan hunytak el a koronavírus okozta szövődmények miatt, három Kovászna megyei, egy bukaresti és két brassói személy. A betegek életkora 47 és 87 év között volt, és más betegségekkel is küzdöttek: magas fokú elhízás, cukorbetegség, máj- és veseelégtelenség.

Azzal kapcsolatban, hogy ismét felfelé ível az esetszám a megyében és a kórházban is, az igazgató elmondta: a jelenlegi 48 eset körülbelül fele a tavalyi maximális esetszámnak, amit a kórházban kezeltek, így egyelőre nincsenek gondok, és nem készülnek átszervezésre. Az értekezleteken felmerült a felkészülésre való irányvonalak meghatározása, viszont a kórházban akkor sem csökkentették az intenzív terápián az ágyak számát, amikor lefelé ívelt a járványgörbe, így nem szükséges újabb intézkedéseket hozni. András-Nagy Róbert kiemelte: az intenzív osztály átszervezéséhez a műtőblokkok elköltöztetése is szükséges, de egyelőre erre nem gondolnak. A kórházban két intenzív osztály működik: egy a Covid–19-cel kezelt betegeknek és egy a nem koronavírusos betegeknek, osztályonként tíz-tíz ággyal és 7 orvossal.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.