Felhívás!

Kormányiktatás hétfőn?

Hétfőn beiktatják a kormányt – harsogja mindenfelé a kormányváltó ellenzék. Nekünk nem jön ki a matematika…

A Népi Mozgalom Párt (PMP) csak formai, általános feltételeket szabott, hogy szorosabbra kell fűzni a kapcsolatot a Moldovai Köztársasággal (előbb külön minisztériumot akartak, nem kaptak, de nem számít), hogy fejleszteni kell az infrastruktúrát meg ilyeneket.

A kormánypárt mellől kitáncoló Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) már érdekesebb dolgokat kért: tiltsák meg a pártok közötti migrációt (ezt az éppen hatalomra kerülő párt biztosan nem teszi meg, hisz jól tudja: a sok haszonleső azonnal „ráébred”, hogy ő tulajdonképpen liberális nézeteket vall, és elkezdődik a vándorlás a győztes felé), és teljesen állítsák fejre a választási törvényeket. Azaz a megyetanácselnököt – a mostani közvetlen módszer helyett – a tanács válassza meg, a polgármestert pedig – a mostani egyfordulós helyett – két fordulóban válasszák meg. Ez utóbbit erőlteti a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) is, érvként – nem teljesen alaptalanul – Bukarestet hozva fel, ahol a PSD jelöltje 2016-ban kemény 13 százalékkal győzött.

Ez azonban teljesen szembemegy az RMDSZ érdekével. A magyarság képviselői nem csak azért ellenzik ezt, mert a többi párttól eltérően olvasták a törvényt, amely explicit megtiltja, hogy a választásokat megelőző egy esztendőben módosítsák a választási törvényt, hanem azért is, mert ez rendkívül előnytelen lenne a szervezetnek. A második fordulóban ugyanis a vegyes lakosságú településeken etnikai szavazás lenne, azaz a románok a román jelöltre, a magyarok a magyar jelöltre szavaznának, ami azt jelenti, hogy szórványban szinte biztosan egyetlen magyar polgármestert sem választanának. A kormányt adó Nemzeti Liberális Párt (PNL) ezzel együtt azt mondja: mindenkivel sikerült megegyezniük, és biztos beiktatják a kormányt. Hogy a polgármesteres egyenletet hogy oldották meg, azt még meglátjuk, ám ha valami csoda folytán megoldották, akkor is legtöbb 225 szavazatuk van a minimális 233 helyett. Lesz itt kormány?

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.