Hirdetés
Hirdetés

Sertéspestis Erdővidéken

Sertéspestis Erdővidéken Kovászna megye

Gondolhatják, hogy „semmi jóra nem utal”, ha ebben a felállásban találkozunk – ment a dolgok elébe tegnap Sebastian Cucu prefektus, aki dr. Sikó-Barabási Sándorral, a Kovászna Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság vezetőjével tartott sajtóértekezletet.

A prefektus emlékeztetett: legutóbb a Nagyajta és Kö­zép­ajta közötti mangalicafarmon tört ki az afrikai sertéspestis. Az állatokat elpusztították, és megpróbálták kinyomozni, honnan került a gyilkos vírus a gazdaságba. Két lehetőség volt: vagy a horgászok hozták valamilyen ételmaradékkal, vagy a mangalicák kapcsolatba kerültek a vaddisznókkal.

Éppen ezért találkozót szerveztek a vadásztársaságok, valamint az állami és magánerdészetek képviselőivel, és arra ösztönözték őket, hogy fokozottan figyeljenek a vaddisznókra. Sajnos, feltevésük beigazolódott: Bardoc környékén három elhullott vaddisznót találtak, mindháromnál kimutatták a kórt.
– Nagyon fontos, hogy mindenki megértse a helyzet súlyosságát, és tartson be minimális szabályokat, hogy ne hozzuk be az erdőből a vírust – egy döglött vaddisznó környékéről akár a csizmával. Felkértük a vadászokat, hogy több vaddisznót lőjenek ki, még akkor is, ha már teljesítették a kvótájukat, de olyan helyek is voltak, ahol a kvóta sem volt meg. Jelenleg – a mi szempontunkból – nagyon fontos, hogy mi, mindannyian figyeljünk oda, de főleg azok, akik sertést tartanak, hogy tegyenek eleget néhány alapvető biztonsági intézkedésnek: semmi esetre se tartsanak szabadban disznókat, és fertőtlenítő szalmán keresztül lépjenek be a pajtába – sorolta Sebastian Cucu.

Sikó-Barabási Sándor azt mondta: a helyzet most sem jó, de legalább „hasonlít a normálishoz”.

– Sajnos, a sertéspestist nem sikerült teljes egészében kiirtanunk, de legalább „normálisan rossz”, abban az értelemben, hogy az a természetes, hogy – ha már itt van a kór – akkor több vaddisznó beteg, mint háztartásban nevelt sertés, mert az, ahogyan a tavaly volt, hogy a pestisgócok a háztartásokban koncentrálódtak, az rossz is volt, meg természetellenes is – magyarázta a szakember. Hasznosnak találta az esztena-tulajdonosokkal szervezett találkozókat, mert jelentősen visszaesett a fertőzések száma ebben a környezetben.

Hirdetés
Hirdetés

– Most a vaddisznóknál is Barót környéke a legfertőzöttebb, három állatnál kimutatták a vírust, további három ellenőrzés alatt van. Összeállítottunk egy akciótervet, hogy visszaszorítsuk a kórt. Ez azt jelenti, hogy abban a körzetben, ahol fertőzött állatot találtak, minden vaddisznót ki kell lőni, a környező területeken pedig ritkítani kell az állományt, egészen addig, amíg egy vaddisznó jut két négyzetkilométerre. Ugyanakkor, a medve kivételével, minden egyéb ragadozót is ritkítani kell – mondta el dr. Sikó-Barabási.

A munkát nehezíti, hogy tilos hajtást szervezni, lesből pedig lassan megy a kilövés. A folyamat hosszú ideig elhúzódhat, hiszen akkor „tiszta” egy terület, ha két évig folyamatosan fertőzésmentes.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
   Dátum: 2019. október 30., 10:14
   ÉRTÉKELÉS: 0

   A medve,az pont olyan állat mint a sündisznó. Csak nem olyan kicsi,és egyáltalán nem is hasonlit rá. Fészket rak,magas fák tetejére,majd onnan nézi szépen zöldülő növényzetet,ábrándozva,hogy mennyire finom is lehet,amint arra gondol,hogy….,hogy a fenébe is,hisz ő egy barna medve (Ursus arctos) a medvefélék (Ursidae) családjának legelterjedtebb faja, a ragadozók rendjének egyik legnagyobb termetű szárazföldi faja.Teste 1–2,8 méter hosszú, tömege ennek megfelelően 80–680 kilogramm…tehát,kedves kommentelő társam,tarts inkább sünmalacot…

 • User
  Dátum: 2019. október 29., 11:31
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Minel tobb vaddisznot lojenek ki, mert a Szekely Termek fogytan van a boltokban, kell a vaddiszno hus a szalaminak meg kolbasznak. De ime mit ir a sertespestissel kapcsolatosan a magyarorszagi www. webbeteg. hu oldala. A sertespestissel fertozott teruleteken: – a vadaszat ideiglenes megtiltasa, -a vaddiszno hus es termekek forgalmazasanak megtiltasa stb. El kell olvasni ezeket uraim mert ugy nez ki, hogy itt minalunk amig ilyen Kakukkok vezetik a megyet, es sajnos az orszagot is, itt mindent forditva csinalnak. Ja, mig elfelejtenem. Ha ez igy igaz, ahogyan ez a magyarorszagi oldal leirja, akkor a boltokban miert aruljak a vaddisznohusbol eloallitott kolbaszt es szalamit ?! A tegnap vettem ilyent a Bertis uzletben !

 • User
  Dátum: 2019. október 29., 18:21
  ÉRTÉKELÉS: 3

  A vadasz tarsasagok dolga lenne villanypasztort huzni az erdo kore,es megvolna oldva a pestis dolog.De ez draga mulatsag igy vigye el a balhet a paraszt.

 • User
  Dátum: 2019. október 29., 19:22
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Ki kell írtani minden állatot és minden más egyébb utánzatot a földről és megszűnik minden baj e földi létben.Kivel akarják megetetni,hogy a betegséget halászok vitték be? Tán mangalicára halásztak?Mit keressenek a halászok a farmon? Ahogy kivettem a cikkekből előbb a házi disznók hullottak utánuk a vadak.Nem fura ez?Különben is, hány meg hány helyen vannak disznófarmok lakott területeken, azoknak kik adtak engedélyt hogy működjenek? Gondolom azért a helyi állatorvosok tudnak ezek létezéséről.A vadállomány leölése szerintem ismét kvótateljesítés.A legyek, szúnyogok nem terjesztik a kórt? Még van belőlük elég.Nagyanyáink idejében is voltak vészek, elhullott ami elhullott a többi meg túlélte, mert maradt szárnyas is, disznó is.Jó üzlet ez valakiknek jobb a spanyol felpumpált disznót venni mert az egészségesebb.A fertőtlenítést sem veszik sehol komolyan, láttuk elégszer a híradókban, elmondták eleget azok aki ott jártak, hogy mivel és hogyan fertőtlenítenek.És földbe elásva a sok beteg állat , mi a garanciája hogy lebomláskor nem kerülnek be a talajvízbe, a hernyót ha megeszi valami az nem adja tovább a vírust? Miért nem égetik el ha már olyan veszélyes a vírus? Miért kell ritkítani a ragadozókat, nem volt elég amennyit lelőttek amikor a veszettség ellen kiszórták a csalikat?Vajon mennyire szól bele a politika és az érdek?