Felhívás!

Kollektív bűnösség

Nem indulhatnak az orosz és fehérorosz versenyzők a nyáron esedékes wimbledoni tenisztornán (hivatalos nevén The Championships), amelyet a sportág legrégebbi és legtöbb hagyománnyal rendelkező megmérettetéseként tartanak számon. A szervezők közleménye szerint kénytelenek voltak így határozni, mert „az indokolatlan és példátlan katonai agresszió körülményei között elfogadhatatlan lenne, ha az orosz rezsim bármilyen előnyt kovácsolna orosz vagy fehérorosz játékosok részvételéből a bajnokságon”.

Megalapozatlan és felháborító ez a döntés, a világ nyugati felén eddig meghozott hasonlókkal együtt. Az országuk képviseletétől és zászlójának a használatától amúgy is megfosztott orosz sportolók részvételéből ugyanis a „rezsim” semmiféle „előnyt” nem kovácsolhatna. A gyűlöletszítók érdekeit azonban valóban sértené a jelenlétük, mert a magatartásukkal és a teljesítményükkel bebizonyíthatnák, hogy az oroszok nem patás ördögök, ahogy azt immár két hónapja sulykolják a nyugaton élők tudatába. Éppen ezért szomorú és elítélendő, hogy három ukrán teniszező, Jelina Szvitolina, Marta Kosztjuk és Szerhij Sztahovszkij, az orosz és fehérorosz sportolók nemzetközi kitiltását követeli.

Amint azt már szóvá tettük, az Amerikai Egyesült Államok és a nyugati szövetségesei zöme által szított oroszellenesség sajnos nemcsak a sport, hanem a művészetek terén is dühöng. Ugyancsak szerdai hír, hogy a Nemzetközi Zenei Versenyek Szövetségének (WFIMC) tagjai azonnali hatállyal törölték az eseménynaptárukból a moszkvai Csajkovszkij Nemzetközi Zenei Versenyt. Tették ezt annak ellenére, hogy a nagy múltú, négyévente megrendezésre kerülő megmérettetés korábbi díjazottai korunk és minden idők legnagyobb művészei közé tartoznak, így szakmai körökben ezt a zenei eseményt a világ legrangosabbjaként tartották számon.

Tovább gyűrűzik tehát az oroszok mesterséges és semmivel nem indokolható kiszorítása a világ sport- és kulturális vérkeringéséből, ami félreérthetetlenül a kollektív bűnösség elvének alkalmazására utal. Ennek pedig beláthatatlan következményei lesznek, nemcsak az orosz nemzetre, hanem az emberiség egészére nézve is. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.