Felhívás!

Koalíciós válság

Súlyos csapás érte a Liberálisok és Demokraták Szövetségét (ALDE), miután koalíciós partnere, a Szociáldemokrata Párt (PSD) végrehajtó bizottsága úgy döntött: önálló jelölttel indul a novemberi államelnök-választáson.

A legnagyobb hatalmú kispárt – amely a legutóbbi európai parlamenti választásokon az ötszázalékos parlamenti küszöböt sem érte el – adta évek óta az ország második legfontosabb emberét: a szenátus elnökét. A pártját „igazi liberálisoknak” nevező Călin Popescu-Tăriceanu végig nyeregben érezte magát, remélvén, a „sikeres koalíció” majd őt indítja államfő-jelöltnek, még formailag gondolkodott is, hogy vajon elvállalja-e ezt a tisztséget.

Most – úgy tűnik – kihúzták a széket alóla. A PSD éléről ugyanis eltűnt az a Liviu Dragnea, akivel valószínűleg le volt vajazva ez a forgatókönyv, és aki simán át is tudta volna vinni akaratát a fő kormánypárt vezető testületén. A helyére lépő miniszterelnök erre szemlátomást nem hajlandó (nem is biztos, hogy meg tudná tenni), és a PSD végrehajtó bizottságának „demokratikus szavazata” mögé bújva bejelentette: saját jelöltet indítanak.

Nem valószínű, hogy halálra rémült volna az ALDE lebegtetésétől, miszerint összefognak a csendesen növekvő Ponta-féle párttal. Egyrészt, mert az egyelőre változatlanul nem tétel, másrészt Ponta elment nyaralni, hagyja, hogy a „nagyok” szapulják egymást, és élvezi, hogy lassan mindenki az ajtaja elé járul egyezséget ajánlani. Ideje van, megvárja, ki győz, azzal majd kegyesen szóba áll.

A PSD arra épít, hogy jelöltje bejut a második fordulóba, és akkor a baloldal őket lesz kénytelen támogatni, hiszen a jelenlegi államfőtől – aki az alkotmány előírásait több rendben megszegve hónapok óta kampányol a liberálisok nevében – nem sok jóra számíthat. Az ALDE-nek különben sincs hová hátrálnia, hiszen az erősödő ellenzék naponta harap ki szavazótáborából, és a PSD támogatása nélkül még az sem biztos, hogy egyáltalán bejut a parlamentbe. Végleg kitört tehát a „választási háború”, és kevés esély van arra, hogy a következő másfél évben csituljanak a harcok.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások