Felhívás!

Hatvan év után magyarul

Hatvan év után magyarul Kovászna megye

Július 12-én sikeresen államvizsgázott a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem első agrármérnök szakos évfolyama, amelynek diákjai az egyetem Sepsiszentgyörgyi Tanulmányi Központjában végezték tanulmányaikat. Hatvan év után ez az a generáció, amelyik ismét magyarul vizsgázhatott.

1956-ben szüntették meg a kolozsvári állatorvosi és agrártudományi egyetem jogelődjénél, a gazdasági intézetnél a magyar agrármérnök-képzést, a kifutó évfolyam 1959-ben még magyarul tette le a záróvizsgákat. Dr. Nyárádi Imre Istvánnal, a Sapientia szentgyörgyi tagozatának igazgatójával beszélgettünk az esemény apropóján.

– Idén 15 hallgató végzett (a 30 beiratkozottból), 11-en államvizsgáztak sikeresen. Egy hallgató szülési szabadságon van, hárman pedig mezőgazdasági vállalkozókként a munka dandárjában vannak, szakdolgozatuk elkészítésére így nem volt idejük, jövőre halasztották – tudtuk meg.

A vizsgáztató bizottság, amelynek tanárai között a Debreceni Egyetemről érkezett szakemberek is szerepeltek, elégedett volt mind a végzős diákok felkészültségével, mind az egyetem Sepsiszentgyörgyön rendelkezésre álló oktatási infrastruktúrájával és felszereltségével. A végzett agrármérnökök – azokon kívül, akik már saját gazdaságukban dolgoznak – mesteri képzésen folytathatják tanulmányaikat, vagy helyi farmoknál, önkormányzatoknál helyezkedhetnek el.

Az egyetem vezetősége reméli, hogy többen néhány év múlva alapállású kollegaként a tantestületet erősíthetik, ennek érdekében támogatják továbbtanulásukat. A mesterizők, doktori tanulmányokat folytatók száma, illetve az a tény, hogy hányan helyezkednek el saját szakterületükön, majd az agrármérnöki szak végleges akkreditációjánál is fontos befolyásoló tényező lesz (erre 2020-ban kerül sor) – tájékoztatott az intézményvezető, aki elégedetten nyugtázta, a kertészmérnöki szakon például a végzős hallgatók több mint 80%-ának sikerült megmaradni szakmájában. Az egyetemi oktatás minőségének felülvizsgálatára a továbbiakban is megszabott időszakonként kerül sor.

A szentgyörgyi kihelyezett tagozaton jelenleg 7 jövendő negyedévest, 13 harmadévest, 7 másodévest tartanak nyilván, az ő számukat gyarapítják a most első évre beiratkozók. A számottevő lemorzsolódás okának az oktatás színvonalához tartozó igényszintet látja beszélgetőtársam: „ez nem tánciskola”, ezért az első tanév kezdetétől decemberig, sokszor már az első vizsgák előtt sokan feladják, mikor látják, hogy itt bizony tanulni kell, nem diplomagyárba iratkoztak.

– Ha marketinges fogalmakban beszélünk, ez a termékbevezetés időszaka – új helyre új terméket (szakot) kell meghonosítanunk. Hatalmas erőfeszítést jelent fenntartani egy ekkora infrastruktúrát, tanári testületet.

Mindemellett a Sapientia már benyújtotta a romániai felsőoktatás minőségéért felelős intézethez (az ARACIS-hoz) a dokumentációt egy új szak, az erdőmérnöki képzés engedélyeztetése érdekében. Ez legkorábban jövő ősszel indulhat, hiszen az akkreditációs bizottság hosszas vizsgálatot folytat, mielőtt engedélyezné a szakot, amelybe az oktatási folyamat megfigyelése is beletartozik. <<

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. július 17., 16:22
  ÉRTÉKELÉS: -3

  A munka dandárjában van 3 a 15 ből?! Fogadom halastavuk van, mert amennyit esett az eső aratni nem tudnak, a permetezést a papa is megoldhatta volna!😁🎆

 • User
  Dátum: 2019. július 18., 11:25
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Sajnos két hiba van a cikkben.A Kolozsvári Agrártudományi Főiskola magyar fakultását 1959 június 19-én szüntették meg.Én 1960 márciusában még magyarul államvizsgáztam ,igaz,ez volt az utolsó magyar nyelvü államvizsga Kolozsvárt.

 • User
  Dátum: 2019. július 19., 21:31
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Micsoda megállapítás, hogy diplomagyár. Az én főiskolai csoportomban kilencen voltak, akik a Rákóczi indulót nem énekelték, de minden vizsgán simán túljutottak. Voltak öten – hatan, akik bizony nem mentek egyből, mert magyar tancsoportunk éppen tantárgyát románul tanultunk, rosszul, sok hibás magyarázat támogatással, s ezek a balfácánok kérdést kockáztattak. Lédús válaszban lett részük . Államvizsgán is szenvedtek.