Felhívás!

Kivel járjunk együtt?

Nem szabad elfelednünk vagy tagadnunk a múlt összetett és szomorú eseményeit, azonban ezek nem jelenthetnek akadályt vagy ürügyet, hogy meggátolják a vágyott testvéri együttélést – mondta homíliájában alig egy héttel ezelőtt a csíksomlyói Mária-kegyhelyen Ferenc pápa, és hozzátette: járjunk együtt az úton, kérve az Úrtól a kegyelmet, hogy a régi és a mostani sérelmeinket és bizalmatlanságainkat változtassa új lehetőségekké a közösség érdekében.

Nincs mit hozzátenni – vagy ez a jövő, vagy egyáltalán nincs jövő. Már csak az a kérdés: kivel járjunk együtt? Mert az emberi mivoltukból kivetkőzött úzvölgyi temetőfoglalókkal, akik begőzölve, a mások imáját elnyomó, több hangszóróból hazafiasnak nevezett zenét bőgető, üvöltöző, átkozódó, köpködő, saját vélt halottjaik keresztjét a fenekük alá vevő, izominges csürhével nincs amerre menni. Az élükön álló, gyűlöletet szító, a hatalommal minden rendszerben összefonódó ortodox egyház képviselőivel szintén nincs mit kezdeni.

Senki egyetlen szóval sem említette, hogy a románok talán nem teljesen ártatlanok ebben a történetben. A karhatalmi erők szóba sem jönnek, hiszen ők „nem láttak erőszakos cselekményekre utaló elemeket”. (Képzeljük el egy pillanatra, ha mindez fordítva történik. Eddig már a halálbüntetés visszaállítását követelnék egyesek.) Román politikai párt még egy sem ítélte el az incidenseket.

A külügyminisztérium szerint a magyarok provokáltak, mi több, még azt is tudják, hogy egy magyar politikus is ott volt, pedig „hivatalosan nem hívták meg az országba”. (Valahol egyszer mintha olvastam volna, hogy beléptünk egy Európai Unió nevű szervezetbe, ahol a polgárok szabad mozgása alapjog…) A miniszterelnök semmitmondó nyilatkozatából kiderül, hogy ők a hátérben „a mindenki által elfogadható megoldáson dolgoznak” – azt aligha lehet kivárni. A törvényesség betartása fölött „őrködő” államfő pedig hallgat, mint a csuka. A székelyföldi szavazatokat elvesztette, azt belátja, most csak nem fog valami „hazafiatlan” kijelentéssel elveszíteni további néhány szavazatot!

De akkor kivel járjunk együtt?

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.