Felhívás!

Törvény van, de akadozik

Törvény van, de akadozik Kovászna megye

Törvény tiltja, hogy speciális helyzeteken kívül (például életmentés, sürgősségi esetek), illetve a szükséges engedélyek nélkül motorkerékpárokkal, terepmotorokkal, kvadokkal, terepjárókkal közlekedjünk mezőgazdasági, erdős területeken, így ezeket a járgányokat mindenki a saját felelősségére használhatja az említett területeken. A bírságok akár 10 ezer lejre is rúghatnak magánszemélyeknél, illetve börtönbüntetésig is fajulhat a törvénysértés.

Az illetékesekkel folytatott beszélgetésünk során kiderült, papíron, statisztikában ugyan nincsenek gondok megyeszinten, és bírságokat sem szabtak ki az utóbbi években a 2008/46-os törvény áthágása miatt, mégis napi szinten „bosszantják” a közbirtokosságok embereit a többnyire négykerekűvel terepezők. A megyei illetékes hatóságok vezetői szerint meg van kötve a kezük amiatt, hogy nincsenek írásos panaszok.

Nincs bírság, nincs gond

Cândea Lucian, a Kovászna Megyei Környezetvédelmi Felügyelőség vezetője elmondta, az elmúlt években egyetlen feljelentés sem érkezett be hozzájuk. Körülbelül 3 éve Kézdivásárhely környékén, Hargita-Kovászna megyék határában vizsgáltak egy természetvédelmi területen történt incidenst.
„Ezek a kényesebb incidensek, amikor a gondnok engedélye nélkül, természetvédelmi területeken történnek törvénysértések. Több éve voltak a Rétyi Nyírben is törvénysértések, de itt a gondnok hamar intézkedett, riasztotta a rendőrséget. Mi nem tartunk razziákat. A területek gondnokaira hárul a felelősség, van erre emberük, az óvintézkedés a menedzseri tervekben is bele van foglalva” – magyarázta. Cândea szerint a négykerekű terepmotorokat (ATV-ket) erdőjárásra készülnek, de mindenki a saját felelősségére közlekedik ezekkel, ha nincs engedélye az erdők gondnokaitól, közbirtokosságoktól. Jó megoldásnak tartja, hogy akár Brassó megyében, vagy Háromszéken speciális helyeket alakítsanak ki erre a célra.

Fantommotorosok pusztítanak

Csákány László, a Sepsiszentgyörgy melletti erdőket magába foglaló Szemerja-Görgő Közbirtokosság elnöke szerint napi szinten tapasztalható, hogy a quadosok, motorosok, terepjárók sofőrjei a város szélén gyülekeznek, majd nekiindulnak a hegynek. A legrosszabb, hogy nem kijelölt utakon mennek, hanem bárhol, ahol érik, többszörös kárt okozva, a talajeróziótól a csemetések letarolásáig. Ilyen esős évben pedig már egy keréknyomban is elindulnak a vízfolyások. Igaz, a rönkszállító traktorok nyomában is: nyugaton ezért kezdenek már visszatérni a kíméletesebb, állatvontatású járművekkel történő fahordáshoz.

– A járművek rendszám nélküliek, a motorosok sisakot viselnek, nem azonosíthatók, olyanok, mint a fantomok. Volt olyan, hogy miután megszólítottam őket, dacból is a csemetésben motoroztak. Nem vagyunk karhatalom, nincs eszközünk ellenük. A hegyi csendőrség nem tesz semmit. Csak körül kellene nézni hétvégenként Sugásfürdőn, honnan és hová tartanak azok a terepmotorosok, akik ott vannak – mondotta.

Csákány másik elrettentő példát is említett a környezetkárosításra: a Rétyi Nyírben, ahova elméletileg tilos behajtani, a védett gyurgyalagok telepén motoroznak, ugratnak az adrenalintól elvakult motorosok. Ami az erdei utakat illeti, a közbirtokossági elnök szerint azok bizonyos céllal létesültek, valahova vezetnek, ha ott sorompó van, ahhoz a tulajdonosoknak kulcsa van, másnak pedig nincs ott mit keresnie.

Érvelése szerint az erdő is magántulajdon, gondozni kell, ennek költségei vannak, adózni utána. Miért ítélik meg másképp azt, ha az erdőben randalírozik valaki, vagy ha a lakásba betör? Mindkettő magántulajdon – hangsúlyozta. Tőle utoljára évekkel ezelőtt kértek engedélyt terepmotorozáshoz, sportrendezvényhez: megoldható volt, hogy az azonosítható szervezőkkel megegyezzenek, és a legkevesebb kárt okozó, kijelölt útvonalon zavartalanul lebonyolódjon az enduro-verseny.

„Az ATV terepezni való!”

Gheorghe Neagu, a Kovászna megyei környezetvédelmi hivatal vezetője elmondta, hogy a megyében nincsenek ilyenfajta gondok.

– Ha van egy ATV-m, mit kéne kezdjek vele, nézegessem a garázsban? Ezeket terepezésre árulják. Ha van valahol egy magánterületem, ahová csak ezek segítségével lehet eljutni, akkor használom is őket: ez természetes. Persze nem szabad visszaélni velük, de nem kell túlzásokba sem esni, hogy ilyen meg olyan zajszennyezők: ezt be kell bizonyítani. A négykerekű terepmotorok legnagyobb veszélye, hogy a fejedre esnek, és megölnek. Környezetszennyezésről beszélünk, de legyünk komolyak, mennyi olaj, benzin megy egy ilyen gépbe? – fejtette ki Gheorghe Neagu lapunknak.

Megpróbálják visszaszorítani

Sepsiszentgyörgy vezetőségéhez több panasz is befut, de senki nem hajlandó írásos panaszt tenni a természetromnolók ellen.

– A napokban olvastam, hogy szigorúbban fellépnének az illetékes hatóságok az ilyen törvénytelenségek visszaszorítása érdekében. Hogy miként alkalmazzák majd hatékonyan a törvényt, az elválik. Mindenképpen zavaró, személy szerint is többször találkoztam ezzel a jelenséggel: kirándulóként, természetkedvelőként fájó szívvel nyugtáztam, hogy hol, és milyen módon járnak ezekkel a gépekkel egyesek. A legnagyobb baj, hogy nehezen azonosíthatók. Ha jelentjük is őket, nem elég hatékony a riasztás, nem könnyű elkapni, lebuktatni a motorosokat, akik percek alatt állnak tovább állnak – összegezett Czimbalmos Kozma Csaba városgondnok.

Rámehet a támogatás is

Komoly veszélyt jelenthet, hogyha egy kaszáló területét quadokkal vagy egyebekkel szabdalják fel – mondta el megkeresésünkre György Ervin. A Kovászna Megyei Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) igazgatóhelyettese szerint különösen sokat veszíthetnek azok, akik ökotámogatást kértek.

– Az érvényben lévő jogszabályok szerint, ha a légi felvételen, vagy a helyszíni ellenőrzés során azt állapítják meg, hogy egy kaszálót két részre oszt egy út – ez lehet a quadok által hagyott nyom, de az is lehet, hogy valaki ezen a területen keresztül nedves időben traktorral lehúzott három fát –, akkor az két külön parcellának számít, és a területalapú támogatást csak egyikre, a nagyobbikra fog kapni. Ennél is rosszabbul járhat, aki ökotámogatást igényelt. Ez jóval nagyobb összeget jelent, ám a tulajdonos azt vállalja, hogy öt évig semmit sem változik a terület. Ha tehát ezen „vágnak” egy utat, akkor nem csak egy évi, hanem ötévi támogatás vesz el, sőt, ez esetben még bírságot is kirónak, így könnyen előfordulhat, hogy nem a gazda kap pénzt, hanem még ő fog fizetni az államnak. Ez az oka annak, hogy bár nem kötelező, de azt javasoljuk, hogy ökotámogatást csak az kérjen, akinek jól bekerített területe van – magyarázza György Ervin.

Az igazgató szerint a fentiek miatt ökotámogatást kevesen kérnek, ezért azt még senki sem veszítette el, de „arra volt néhány elszigetelt példa”, hogy a területalapú támogatás egy részét, quadok vagy traktorok által kialakított út miatt elveszítették

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások