Felhívás!

Ki kit szolgál?

Járvány van: mindenkinek kutya kötelessége alkalmazkodni, ha tetszik, ha nem. Az irodai munkás dolgozzon otthonról, ahogy tud, az egyhónapos vakációban mindenki oldja meg gyerekei felügyeletét, ahogy akarja. A tanár ne pofázzon, tartson felzárkóztató órát, adjon le új anyagot online vagy fizikai jelenléttel. Természetesen fel sem merül, hogy egy vasat is kapjon azért, mert a teljes vakációt végigdolgozza a vizsga előtt álló tanulókkal.

Ez akár rendben is lenne, tényleg rendkívüli helyzet van. Ami azonban érthetetlen, hogy van egy kategória, amelyet semmire nem lehet kötelezni: a családorvosok. Ők dolgoznak, ha akarnak. Felírathatták volna betegeiket oltásra, de nagyon sokan nem tették. Mert – úgymond – nem túl vonzó az a „néhány lej”, amit azért adnak. Egyrészt – miért kell ezt egyáltalán megfizetni? Nem lenne kötelessége, hogy hivatalból legalább azoknak segítsen, akik erre a legjobban rászorulnak? Hiszen ki tudja jobban, mint a családorvos, hogy egy idős páciensnek, akinek ő maga ír fel hat-nyolcféle gyógyszert, esetleg nem ellenjavallt-e az oltás? Másrészt, ezt már csak magamnak számigálom, hogy ha egy családorvosnak 2000 betege van, és abból előjegyez mondjuk 1500-at (minden szükséges adat megvan a számítógépén), azért – ha jól számolom – 58 ezer lejt kap.

Lehet, hogy ez nem túl vonzó, és Isten ments, hogy az orvost mindenféle „paraszttal” összehasonlítsam, de ez bőven több, mint amennyit a minimálbérért dolgozó melós két egész esztendő alatt keres. Most éppen azon vacillálnak, hogy hajlandók lennének-e oltani? Az egészségügyi miniszter izgatottan jelentette be, hogy talán a fele vállalná is ezt a feladatot. Mert mégis kinek lenne a feladata oltani? Ki kit szolgál ebben a rendszerben?

Ebből is látszik, hogy milyen történelmi mulasztást vétettek a törvényhozók akkor, amikor az orvosok bérét – amúgy teljesen indokolt módon – a nyugati szintre emelték (egyezzünk meg: a londoni orvos ötezer eurós bére reálértékben semmivel sem több, mint az itteniek háromezer eurós fizetése), de egyéb szabályozást nem vezettek be. Kezdve mindjárt azzal, hogy úgy 25 évre felfüggesszék a praxisát annak, aki egyetlen lej „figyelmességet” elfogad egy kisnyugdíjastól…

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2021. április 9., 18:45
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Ezt a támadást nem vártam volna el pont Öntöl, mert idáig aránylag obiektiven tályékoztatot esményekröl de had tisztázzunk pár dolgot 1. nem kell általánositani,valóban vannak családorvosok akik nem vizsgálják meg a beteget vagy még rosszabb be sem engedik a rendelöbe, de ezeket tessék meg nevezni, mert másképp az egéssz szakmát le járatja 2. nem minden a pénzröl és ne vegye be vállogatás nélkül az összes információt amit az oltás hasznosságáról irnak. 3.a rendelök zömének nincs meg az az alap fel szereltség és személyzet ami szükséges ahoz,hogy ezt a feladatot felelösen el lehessen végezni. Úgy,hogy tisztelettel kérem tessen tályékozódni mielött egy ilyen kényes témához nyúl és csrélje ki a vitriolt tintára a tollában. Tisztelettel egy már nyugdijas családorvos a sok közül. U.I. Remélem meg fogja érni azt is amikor nem is a nagyon távoli jövöben keresve fogják keresni a családorvosokat , vagy talán ha ennyire haszontalanok, nem is lessz szükség reájuk.

  • User
   Dátum: 2021. április 11., 19:59
   ÉRTÉKELÉS: 1

   Tekintsünk el a rövid és hosszú magánhangzóktól (felelősen, írnak, mielőtt stb.), de : megnevezni, lejáratja, válogatás, alapfelszereltség, ahhoz, tájékoztat. Mindenkivel előfordul, hogy félreüt, de ez kicsit sok. Kifejtené, hogy 2. pontban mit akart mondani ?

  • User
   Dátum: 2021. április 12., 8:15
   ÉRTÉKELÉS: 3

   Ha on valoban egy , mar nyugdijas haziorvos, es mesterseget a helyesirasa szintjen uzte , haaaaat…….orvendunk , hogy mar nyugdijba vonult!!!

 • User
  Dátum: 2021. április 9., 19:58
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Ez egy rossz indulatú, szubjektív, minden valóság alapot nélkülöző írás.
  Bárki, aki egyszer is próbálkozott feliratkozni az oltási platformon, láthatta, hogy az mennyire leterhelt és, hogy januárban egyetlen személy előjegyzése is több órát vett igénybe. Emellett valahányszor lehetett iratkozni, mindig hétvégén voltak üres helyek és nagyon sok családorvos az egész hétvégén dolgozott, nemcsak a programálásokkal, hanem a betegekkel próbált időpontokat egyeztetni, több hívás után, mert sokan visszautasították az oltást éppen az önhöz hasonló rosszindulatú és egyoldalú írások nyomán, amelyben az oltás reakcióit nagyították ki, nem az előnyeit írták meg.
  Ez a cikk a szerzőt is, a lapot is minősíti.

  • User
   Dátum: 2021. április 12., 7:26
   ÉRTÉKELÉS: 0

   Ez igaz, nem jól számolt a szerző. Mert egy személy után 30 lejt kap a családorvos, ami 1500-al számolva “csak” 45.000 lej. Nem jól számolta viszont a minimálbért se, mert az 1360 lej nettóban. Így átlagjános több mint 33 hónapot dolgozik ennyi pénzért… A többi talál, jól “tályékozott”.

   • User
    Dátum: 2021. április 12., 13:52
    ÉRTÉKELÉS: 2

    Legalább arra késztet mindenkit, hogy ők is nekifogjanak számolgatni. Ami azért érdekes, mert ha nem is pont azok a konkrét számok jönnek ki mint a cikk szerzőjének, egy dolog azért mégiscsak kiderül belőle: pénz van a dologban, és nem is kicsi. Van amit számolgatni. Meg is teszik (orvos is és “beteg” is), és ettől a pillanattól kezdve jogos a kérdés: ki kit szolgál?

   • User
    Dátum: 2021. április 12., 22:52
    ÉRTÉKELÉS: -1

    Te nem számolsz jól, mert 30 lejt kap az orvos betegei 50 százalékáig. 50 és 60 százalék között 50 lejt kap, 60 százalék fölött 60 lejt. Számold csak ezekkel újra!

 • User
  Dátum: 2021. április 11., 12:05
  ÉRTÉKELÉS: 6

  Ki kellett volna emelni hogy vannak kivételek de nagyon sok családorvos semmit sem tett azért hogy románul nem beszélő idős betege feliratkozhasson az oltásra. Kell néha valaki aki kimondja az igazságot ha ez nem is tetszik mindenkinek.

 • User
  Dátum: 2021. április 12., 12:03
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Végre valaki, aki az idősekért is szót emel!

  Azok az orvosok, akik külfölddel fenyegetnek, hogy elmennek és majd orvos nélkül marad a buta bunkó otthonmaradt beteg, aki követelőzik, hogy őt az orvosa lássa el, jóindúlattal kezelje, az érdekében a legjobb tudása szerint járjon el, nos ezek az orvosok – és tisztelet a kivételnek, mert nagyszerű orvosok is vannak és kár értük, hogy a rosszakat nem nevesítik- , nagyot néznek ám, mikor a sokat emlegetett külföldön megtapasztalják, hogy ők valójában a beteg szolgái. Jól megfizetett és értékelt tagjai a társadalomnak, de szolgálati időben csak szolgálniuk kell a beteget: türelmesen és érthetően beszélni vele, segíteni neki a vizsgálathoz a ruhadarabjait levetni (bizony, a nadrágot segítenek ki- és begombolni, melltartót összezárni, kioldják és beoldják a cipőfüzőt, ha nem megy a betegnek, mert tudják, hogy az időseknek már ez is nehéz), ő maga telefonál időpontot kérni szakorvos kollegáinál, kinyitja az ajtót a betege előtt és csak utána lép be, a széket odahúzza neki és így tovább. Olyan is van, aki a számláját készen a betegpénztárnak már megcímzett borítékban nyújtja át a betegnek! Megadja a tiszteletet és megtesz mindent, hogy elnyerje a beteg bizalmát. Nem kényeskedik, nem tesz úgy, mint egy primadonna, mert nem is az. Van, amelyik frissen érkezett orvosnak ez nem megy olyan jól, nehezen vetkőzi le az otthonról hozott felsőbbrendűségi érzetét, de nyugaton nem fizetnek az ilyen felsőbbrendűségi allűrökért és a betegek sem fogják egymásnak ajánlani.