Felhívás!

Kevesebbet fizet, aki szelektál

KÖZLEMÉNY

2016 decemberben a 2006/578-os rendelet alapján a környezetvédelmi minisztérium egy újfajta adót vezetett be a háztartási hulladék csökkentése érdekében, miszerint az eddigi lerakási érték mellett még pluszba 80 lejt kell fizetni minden tonna lerakott hulladék után. Jelenleg Kézdivásárhely havonta 400–500 tonna háztartási hulladékot szállít le a brassói lerakóba, ennek a mennyiségnek csökkennie kell, ellenkező esetben a városra büntetést szab ki a környezetvédelmi hivatal, amely maga után vonja a hulladékszállítási illeték értékének növekedését.

Az, amit a mindennapi gyakorlatban szemétnek hívunk, többnyire csak az újrahasznosítható anyagok nehezen szétválogatható keveréke, aminek döntő hányada hasznosítható, ha szelektíven kerülnének ki a háztartásból. A mai háztartásokban naponta képződő hulladék még nem hasznosul megfelelő mértékben, jelenleg Kézdivásárhelyen 3 frakcióban gyűjtik a szelektív hulladékot az erre a célra kialakított hulladékszigeteken, illetve a hulladékudvarban: papír – kék hulladéktároló, műanyag/alumínium – sárga hulladéktároló, üveg – zöld hulladéktároló.

A hulladékudvarban leadott kiszelektált hulladékmennyiséget a következőképp számolják le havi számlaértékéből:

– PET-palack 0,40 lej/kg

– műanyag fólia 0,30 lej/kg

– papír 0,10 lej/kg

– üveg 0,10 lej/kg

– elektromos hulladék 0,30 lej/kg

A Gosp-Com Kft. vezetősége arra kéri a lakosságot, hogy a szelektív tárolókat a rajtuk található tájékoztató szerint vegyék igénybe, illetve felhívja a figyelmet: minden magán- és jogi személynek rendelkeznie kell egy érvényes keretszerződéssel, amit a cég székhelyén (Kézdivásárhely, Budai N. Antal utca 1. sz.) köthet meg.

A Gops-Com Kft. vezetősége

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2017. március 7., 18:19
    ÉRTÉKELÉS: 4

    jó lenne nyitni egy irodát a varosban ahol lehet fizetni vagy a számlát úgy megoldani hogy lehessen kifizetni máshol is nem csak a varos végen mert mindenkinek nincs ideje cocokazni kilométereket vagy lesni hogy mikor is jön az a pénz beszedő 20 ron értekét.