Felhívás!

Két közhely és az RMDSZ

Az első közhely, amit az RMDSZ szervezetét elnöklő „Hunro” államelnöki ambíciói kapcsán – kissé parafrazálva, de most idéznék ide, a következőképpen hangzik: a „dolgoknak” előbb mindig rosszra kell fordulniuk ahhoz, hogy aztán lehetőség nyíljék a javulásra is. Hogy jön ez ide? Kedves és jóindulatú olvasó, elmagyarázom. Úgy, hogy az RMDSZ hivatalát töltő pártvezére immár harmadszorra lendül neki e nemes és jóravaló küldetésnek, és mivel korábbi két államfőjelölti közszereplésének végeredményeit summázva – melyek egyértelmű és trendszerű csökkenésről, zsugorodó választói támogatottságról árulkodnak (2009-ben 3,83% – > 2014-ben pedig 3,47%) – az idézett közhely meglehetősen hűen fejezi ki mélységes bölcseleti fundamentumát (sztoikus apátiáját) annak a kalkulált bizakodásnak, mellyel 2019-ben a magyar szervezet újfent bekapcsolódik a romániai államfőválasztás viszontagságaiba.

A második közhely valahogy úgy hangzik, hogy az intelligencia fokmérője a változáshoz való alkalmazkodás (ösztönös, vagy tanult) képessége. Vonatkoztassuk ezt a megállapítást a politikai szervezetekre, igen, az RMDSZ-re – jelesül az államfőválasztás viszonylatában. Bár a már idézett, korábbi két kísérlethez képest a jelölt személye az állandó, változást (a román belpolitikai klímaváltozástól, mint „független” változótól most tekintsünk el) az ügyvezető elnökség élén látni. S valóban, mivel Porcsalmi a választási kampányok értője és rutinos műszaki vezetője (főmérnök-vezérigazgatója), a remélt trendfordulóhoz nélkülözhetetlen technikai tudás a rendelkezésére áll a magyar szervezetnek.

Talán emiatt, vagy a megnövekedett számú elégedetlenkedő, de magát nyitott szellemnek képzelő erdélyi magyar választó hatására (kik a nyilvánvaló paradoxontól nem zavartatva, úgy kívánják gyakorlatba ültetni a vágyott erdélyi multikulturalizmust – tökéletesen félreértve azt, hogy a román nemzetállamban román pártokra szavaznak…), de a kampány fő üzenetét, csapását illetően is változást látni: az interetnikus párbeszéd (Hunor–Hunro) igényével megfogalmazott üzenetek régi mulasztást törlesztnek. November végén kiderül, hogy ez elegendő lesz-e a dolgok jóra fordításához.

Pozsony János Csaba

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.