Felhívás!

Kegyes büntetések

Téli álom és téli álmodozás – ez vár Európa labdarúgó-válogatottjaira jövő tavaszig. Kinek így, kinek úgy. Húsz csapat már résztvevője a 2020. évi Európa-bajnokság döntő tornájának, de közülük csak hét lehet társszervező és ezáltal házigazda két, három vagy több mérkőzésen (Olaszország, Oroszország, Spanyolország, Anglia, Németország, Hollandia, Dánia). Tizenhat csapat pótselejtezőt játszik, közülük kerülhet ki még három továbbjutó házigazda, egy helyre már nincs esélye Azerbajdzsánnak, ő a saját nemzeti csapat nélkül lesz társszervező.

A pótselejtezők pikantériája az, hogy míg Skócia és Írország egyaránt lehet házigazda, ha eljut a döntő tornára, ez nem áll Magyarország és Románia, illetve Budapest és Bukarest számára. Mivelhogy a magyar és román válogatott ugyanazon négyes pótselejtező csoportban játszik, csak egyikük juthat tovább, és ezáltal nyilván csak egyikük lehet majd házigazda legalább két csoportmérkőzésre, a másik Azerbajdzsán sorsára jut…

Nem ez az egyedüli furcsasága az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) „fotelfocis találmányának”. A tizenhat pótselejtezős csapatról jóindulattal sem mondható, hogy egyforma esélyekkel indulnak. Részint az eleve rögzített szabályok (értékpont stb.), másrészt pedig a banális sorshúzás alapján, némelyik csapatnak kétszer kell győznie idegenben a továbbjutáshoz, míg a másik kétszer játszhat otthon, feltéve, ha győz az első mérkőzésén.

Ami a román válogatott helyzetét illeti, felér egy kegyes büntetéssel az, hogy megkapja ugyan az esélyt, de a pótselejtezős ábra arra kötelezi, ha tagja szeretne lenni a 24-es döntő tornának, 2020. március 26-án győznie kell Reykjavikban, majd szűk öt nap múlva Szófiában vagy Budapesten! Attól függően, hogy mi lesz a március 26-i, szófiai bolgár–magyar mérkőzés eredménye. Ha netán – Isten őrizz! – Bulgária győz, ő is kétszer lehet házigazda a pótselejtezőn, akárcsak Grúzia, de említhetnénk Bosznia-Hercegovinát és Norvégiát is.

Kegyességek, büntetések, kegyes büntetések – ezt osztja a 2020. évi labdarúgó Európa-bajnokság pótselejtezős rendszere a tizenhat résztvevőnek. Merthogy sportszerű esélyegyenlőségről szó sincs, az biztos! A focisták jelentős hányadára ráfér a fejlődés, tudásbeli javulás, de az UEFA agyas csapatára nemkülönben.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.