Felhívás!

Jót is hoz(hat) a járvány

Látni vélik az azért felelősek, hogy lefutóban van a járvány, legalábbis az első, igen komoly felvonása. Úgy tűnik, hogy három hét múlva lazítani lehet a korlátozó intézkedéseken. Milyen világ jön azután? Olyan – legalábbis egyelőre – biztosan nem, mint azelőtt volt. De megeshet, hogy jó irányú változásokat is hoz a pandémia, hisz az intézmények, a vállalkozások és az emberek rendkívül gyorsan elfogadtak olyan gyakorlatokat, amelyeket akár eddig is alkalmazhattak volna, de ilyen-olyan megfontolásokból nem tették.

Lehet, hogy a hivatalok egy része rájön arra, hogy az internetes ügyintézés gyorsabb, biztosabb és olcsóbb, mint a papíralapú munka. Előfordulhat, hogy nem lehet majd kiadni, hogy „az online nyomtatványt a második emeleten, a hatos irodában kell leadni”. Nyilván ez némi áldozattal is jár, hisz akkor nem lesz szükség annyi aktatologatóra, akik küldözgessék az állampolgárokat egyik ablaktól a másikig. Megtörténhet, hogy az iskolákban rájönnek, városon és vidéken egyaránt, hogy a digitális eszközök nem ellenségek, hanem azokat igenis fel lehet, és fel is kell használni a korszerű tudás megszerzésének érdekében.

Elképzelhető, hogy a munkáltatók felismerik, hogy a videokonferencia-rendszerű ülés, az otthoni munka, a rugalmas gyerekgondozási rendszer nem veszteséget okoz, hanem stabilitást nyújt.

Megeshet, hogy mi magunk is belátjuk, hogy a dogok jelentős részét megrendelhetjük interneten, hogy elég egy héten egyszer egy listával elmenni bevásárolni, nem kell naponta háromszor ellépni cigarettáért, és talán megtanulunk kulturáltan, egymástól tisztes távolságban sorban állni, ne egymás nyakába lihegni. Valószínűleg felértékelődik a szűkebb családi körben elköltött vacsora a kocsmai bulikhoz képes, jobban odafigyelünk kiszolgáltatottabb családtagjainkra, mint eddig, és akár még az is előfordulhat, hogy megtanulunk rendszeresen és alaposan kezet mosni. Persze megtörténhet, hogy mindebből nem tanulunk semmit – akkor jöhet a következő „lecke”.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.