Felhívás!

Inog a szövetség

Négy hónapnak kellett eltelnie ahhoz, hogy az első komolyabb válságához érkezzen a három, de lehet, hogy inkább
négypárti koalíció, hisz egyáltalán nem biztos, hogy a Mentsétek meg Romániát Szövetség és a Szabadság, Egység Szolidaritás Pártja alkotta USR–PLUS szövetség olyan nagyon egységes, mint mutatni akarja.

A feszültséget az váltotta ki, hogy Florin Cîţu miniszterelnök kirúgta Vlad Voiculescu egészségügyi minisztert anélkül,
hogy erről az USR–PLUS-szal egyeztetett volna. A liberálisok azzal védekeznek – és formailag igazuk van -, hogy a miniszterek menesztése a kormányfő kizárólagos hatásköre.

Ez ugyan igaz, de nehezen érthető, hogy Cîţu miért nem szakított öt percet, hogy felhívja az USR–PLUS nevében miniszterelnök-helyettesi tisztséget betöltő Dan Barnát. Az sem világos, hogy miért éppen egy karanténrendelet
meghozatali körülményeit hozta fel „kifogásnak”, mert ha valakinek, akkor Voiculescunak elég bőséges „bűnlajstroma” van. A miniszter ugyanis igenis felelős – politikailag mindenképpen –, hogy emberek égnek halálra a kórházakban, fulladnak meg, mert blokkolnak a lélegeztetőgépek, amihez képest az, hogy éjnek idején evakuálnak súlyos betegeket, már rutinszerű emberbarát akciónak tűnik.

Így azonban, az amúgy függetlenségükre igen kényes „plusszosok” presztízsveszteségként élik meg a kormányfő
húzását, és tegnap látványosan hordozták körbe a véres kardot, hogy most aztán a koalícióban kezdeményezik Cîţu leváltását.

A másik két partner azonban nem vevő az akcióra. Nem kell ahhoz nagy politikai elemzőnek lenni, hogy lássuk: a mostani hatalmat csőre töltött fegyverekkel állja körül a Szociáldemokrata Párt (PSD), amely különösebb szövetség megkötése nélkül is bizton számíthat a rendszer és mindenellenes Románok Egyesítéséért Szövetség (AUR) segítségére.

Csak abban bízhatunk, hogy a koalíciós pártokba szorult annyi bölcsesség, hogy ne sodorják most egy nehezen megjósolható kimenetelű válságba az országot. Nem azért, mert ők olyan nagyon jók, hanem azért, mert ami helyettük jöhet, az sokkal rosszabb…

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások