Felhívás!

Igyunk meg egy kávét, na!

Mennyi cikk, kutatás, okoskodás szól arról, hogy vajon a kávé jót tesz-e nekünk, vagy árt. Jézusom, a kávé az nem jó, vagy rossz: a kávé egy életérzés, létszükséglet, kapcsolatokat összetartó erő, hagyomány.

Először megjelenik a virág a cserjén, aztán maga a bab is. Azt leszedik, begyűjtik, pörkölik. Ledarálják, vagy úgy ahogy van, csomagolják. A csomagok különböző márkajelzéssel bekerülnek az üzletek polcaira. Jön a kávéimádó, beteszi a kosárba, kifizeti, hazaviszi, elteszi a helyére. Van külön helye, doboza. Szentélye. Aztán le is főzi az első elixírt belőle. Megszagolja, megfújja, belekortyol, és már mosolyog is. Vannak, akik cukrozzák, tejjel, tejszínnel, tejhabbal ízesítik. De az igazi imádók úgy szeretik, ahogy az Isten adja. Forrón, feketén, keserűn.

Elég gyakran előfordul, hogy a csomag nem a szentélyébe kerül. Van a másik lehetőség, az ajándékszatyor. Szülinap, névnap, évforduló, családlátogatás, köszönetnyilvánítás? Kávé! Néha van mellette valami finom csoki is, de az csak díszítőelem. Olyan, mint a menyasszonyi csokorban a zöld levél. Úgyis a rózsa a lényeg, a szép, az üdítő, mint ahogyan esetünkben a kávé. Ilyenkor persze nem akármilyen, ilyen-olyan kávé kerül átadásra. A legfinomabb. Amit már évek óta vall a kávéimádó, hogy na, bizony, az aztán üt, költ, felráz, kiráz, s olyan finom, hogy csak!

És mi a harmadik lehetőség? Beülni valahová egy kávéra. Ha régen találkoztál valakivel, ha mesélni-, mondani-, megbeszélni-, elsírnivalód van: kávé. Amellett ugyanis jön az ihlet, beindítja a gondolkodást, kapcsolatot teremt, összeköt, mindent meg lehet mellette oldani. Forradalmat is lehet indítani kezünkben egy kávéval. Gondoljunk csak Petőfire, a Pilvax sem tea-, hanem kávéház volt, nemde?

A kávé gyógyító erővel bír, bizony. Most nem csak arra gondolok, hogy amikor gyötör a migrén, vagy a vérnyomásunk a földön kúszik, akkor elkúszunk mi is egy kávéért. Hanem arra, amikor a lelket, a szellemet gyógyítja.

Hozzám a szőke herceg ne lovon jöjjön, hanem kávéval a kezében!

Bartok Barbara

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.