Felhívás!

Hiányérzet kérdőjelekkel

Milyen más ez a nyár, ez a július, ez az augusztus! A hajnali tokiói éremvárás helyett a koronavírus-fertőzések délutáni eredményeit követjük szorongva. Most vált igazán döbbenetes valósággá, hogy a COVID-19-nek milyen óriási befolyása lett a sportvilágra. Márciusban sok okos orvos beszélt arról, hogy július végén már csak kellemetlen emlék marad a járvány, a valóság pedig az, hogy a fertőződések napi száma több országban is kétszerese, háromszorosa a márciusi átlagnak.

A pimasz vírus terjedésének első szakaszában, amikor az illetékesek sorban jelentették be a sportrendezvények halasztását, naptármódosítását, már sejtettük, hogy mekkora fejtörést okoz majd a visszaállás a szokott kerékvágásba. Az egyéves halasztások esetében a nemzeti és nemzetközi fórumok részvételi és egyébfajta szabálymódosításokra kényszerülnek. Halmozottan érvényes ez a nyári olimpiára, ahol ráadásul kényes kérdések is felmerülnek. Számos sportágnál a részvételi kvóta az olimpia előtti világversenyek helyezéseitől függ, sőt, némely esetben csak attól!
Az egyéves halasztás miatt több ország is előállhat azzal az igénnyel, hogy az olimpiai részvételi jogot ne a 2019. végi és 2020. eleji világbajnokságok, kontinensviadalok eredményei határozzák meg, hanem a 2020. végi és 2021. eleji eredmények. Vétóznák az új helyzetet azok a válogatottak, amelyek az eredeti naptár szerint teljesítették a részvételi feltételt. A magyar férfi kézilabda-válogatottnak viszont a módosítás kedvezne, hiszen a 2021. januári világbajnokságon kiharcolhatná a selejtező tornán való részvételt, amelytől elesett a 2020. januári vébén.

A magyar olimpiai szereplés szemszögéből egyik nagy kérdés az, hogy mire lehet képes egy év múlva Hosszú Katinka, az előző olimpia háromszoros aranyérmese. Most, ezekben a napokban 2–3 arany várományosa lehetett volna. Jövőben már nem szabad ekkora elvárást megfogalmazni iránta. Persze, pótolhatják mások. Noha általános elv, azért jó arra gondolni, hogy néhány magyar sportoló az egészséges (sérülésmentes, egyéb akadályok nélküli) sportkarrier várható alakulásának szempontjából jobb lesz jövőben, mint idén. Nagyban vonatkozhat ez a magyar női kézilabdára, amely kivételesnek ígérkező sikerévek rajtpontjánál ugrál friss erővel. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.