Felhívás!

Hamától Vénasszonyfalváig

Ötödikes koromban azzal versengtünk néhány jó barát, hogy a világtérképen harminc másodpercen belül rá kellett bökjünk a társunk által megnevezett országra, szigetre, városra. Kétlem, hogy a videojátékok korában még sok földrajzrajongó nyüzsögne környezetünkben. Ha mégis, könnyen megtalálja Hamát, Szíriában. Nem tolonganak arrafele a turisták, a hírügynökségek is csak azért említik, mert 18 ember, közöttük gyerekek, meghalt a háborúzó felek által hátrahagyott aknák miatt. Igen, hátrahagyják. Lehet, hogy menekülés közben vagy lustaságból, nem szándékosan, mint az iraki és szomáliai hadszíntereken, ahol gyerekjátékoknak, babáknak álcázottan terítették a robbanó masinákat a jövendő áldozatok csábítására. És az ember, ha kíváncsi, felveszi. Egy tizenhét éves moldvai fiatalember fél karját veszítette, miközben a talált lövedéket csekély eszével egy satuban próbálta széteszkábálni. A háborúból maradt hátra, gyakorlatozás után el nem takarítva? Erősen diszkrétek a hatóságok ilyen esetben.

Kik látják el fegyverrel a szíriai vad eszementeket? USA, Törökország, Irán. Oroszország 320 féle haditechnikát próbál ki a szírek hulláin. És Románia. Papíron Törökország és Jordánia a konténerek úti célpontja, de onnan Szíriában landolnak, a Pentagon felügyelete alatt. Magyarországon a szokásos forgatókönyv. Már 2012-ben az ellenzék a szír rebellisek fegyverrel tömésével vádolta a kormányt, amely tagad és így tovább.

Vénasszonyfalvát ne tessék keresni térképen. Băbeni a becsületes neve, Vâlcea megyében található. 1981-ben, tehát amikor tömegeket vonultatott az utcára a fegyverkezés ellen, alapított Ceaușescu lőszer- és robbanóanyaggyárat. Ahol most négy ember szörnyethalt egy gyalogsági akna szétszerelésekor. Állítólag tajvani volt az akna, íme, ez a keleti nyitás román módra.

Közben a Földközi-tengerbe pottyan egy brit bombázó. Amely biztonságunkért röpdös errefelé ugyebár. Ára? Százmillió angol font. Most megpróbálják kihalászni, nehogy az oroszok kaparintsák meg. A krajovai vagy jászvárosi tervezett regionális kórház nem kerül annyiba.

Voltaire írta, hogy ha a világ­űrből értelmes lények követik a földieket, egyetlen következtetésre juthatnak: szerencsétlen kelekótyák, akik fejében egymás kiirtása az egyetlen gondolat.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.