Felhívás!

Döntőben az intézmény

Döntőben az intézmény Kovászna megye

Úttörő multidiszciplináris sebészeti beavatkozást hajtottak végre a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórházban, amely által az egészségügyi intézmény bejutott a Romanian Healthcare Awards 2021 verseny döntősei közé. A siker mögött rendkívül összetett és ritkán alkalmazott eljárás rejtőzik, amit még a nyáron hajtottak végre a megyei kórházban.

A sajtóértekezleten jelen volt a műtétet végző orvosok egy része, illetve a vezetőség is, utóbbiak részéről András-Nagy Róbert igazgató elmondta: az intézmény további négy kórházzal versenyez a minőségi orvosi szolgáltatások és a betegbiztonság kategóriában a Páciens-specifikus implantátumok alkalmazása a fej-nyak régió traumái és csontos képleteket onkológiai eseteiben implantátumok alkalmazása a fej onkológiai kezelése során keletkezett csonteltávolítás nyomán nevet viselő projekttel. A Romanian Healthcare Awards 2021 megmérettetésre egészségügyi szakembereket és intézményeket lehetett jelölni, annak a követelménynek eleget téve, hogy sikeresen ültessenek gyakorlatba egy olyan projektet, amely a betegek ellátásában vagy orvosi téren jelent előrelépést.

A bonyolult műtétet, amivel az orvoscsoport bekerült a döntőbe, még augusztusban hajtották végre egy 43 éves uzoni páciensen, akinek az állkapcsán rosszindulatú daganat alakult ki, amelyet csak a csonttal együtt lehetett eltávolítani – ezt, a rekonstrukciós beavatkozás során, egy, sajátosan a beteg számára készített titánium implantátummal pótolták.

A műtétről dr. Fábián Zoltán arc–állcsontsebész számolt be, részletezve az eljárás nehézségeit, elismerve és méltatva a csapatmunka fontosságát. Mint mondta, a páciens CT-je alapján készítenek egy virtuális modellt a beteg arckoponyájáról, ezt speciális háromdimenziós modellező szoftverekkel feldolgozzák, megtervezik az érintett csontos képletek eltávolítását és létrehoznak egy, a hiányt pótló implantátummodellt. Ezt additív technológiával (háromdimenziós nyomtatással) egy udvarhelyi orvostechnikai cég nagylelkűen költségmentesen legyártotta. Az eszköz műtét közben nem igényel adaptációt, tökéletesen illeszkedik a páciens csontos képleteihez.

Romániában mindössze egy-két egyetemi központ van, ahol hasonló beavatkozásokat végeznek a fej-nyaki patológiában. Egy ilyen maratoni léptékű orvosi beavatkozás akár 8-10 órát is igénybe vehet. Két csapat párhuzamosan operál a donor és a recipiens területen, a műtétek hossza miatt időnként váltják az orvosok egymást.

Dr. Barabás Márta orr–fül–gégész szakorvos szintén részt vett a sajtóértekezleten és elmondta: a feji-nyaki rosszindulatú daganatok esetszámai növekvőben vannak országos szinten, de Kovászna megyében is. A kórházban jegyzett rosszindulatú daganatok közül a harmadik a rangsorban, évente mintegy 50–60 új esetet jegyeznek, azaz hetente egyet. Ugyanakkor, az incidencia nő, az érintett korosztály pedig csökken, egyre fiatalabb személyeket is diagnosztizálnak ezzel a daganatos megbetegedéssel. Az orvos szerint rizikófaktort jelent a dohányzás és túlzott alkoholfogyasztás, valamint a HPV-hez köthető daganatok megjelenése is. Kezeletlenül hagyva, ezek a megbetegedések az életminőség jelentős romlásához vezetnek.

Az augusztusban megműtött 43 éves uzoni nőről az orvosok elmondták: a páciens jól van, lokálisan megszűnt a daganat, de a rossz hír az, hogy szinkrondaganatok alakultak ki a szervezetében. Most ezeknek a kezelésén dolgoznak, remélik, véglegesen sikerül megállítani a folyamatot.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.