Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Győz az ember!

Százhuszonöt év alatt fegyveres háborúk kétszer szakították meg a nyári olimpiákat. Először az 1916-ost volt muszáj törölni az első világháború teljében, majd az 1940-es és 1944-es is elmaradt a második világégés időszakában. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság és a sporttörténet viszont nem ugrotta át a kihagyások sorszámait (6. és 12., valamint 13.), ezért az idei 32. olimpia ténylegesen a 29., és így tovább.

Az Amerikai Egyesült Államok és a Szovjetunió (valamint csatlósaik) között fennállt hidegháború miatt volt két csonka olimpia is (több tucatnyi távolmaradó országgal), az 1980-as moszkvai és 1984-es Los Angeles-i. Amennyire dicséretes, hogy a magyarok nem hagyták ki a moszkvai játékokat, annyira nehezen megbocsátható a négy évvel későbbi bojkott. Nem társult ehhez Románia, aminek az erdélyi, székelyföldi magyar sportbarátok különösképpen örülhettek, hiszen minden idők legjelentősebb külhoni magyar sikereinek lehettünk tanúi, akkor lett négyszeres aranyérmes, egyszeres ezüstérmes a zágoni Szabó Kati, aki nagyon-nagyon közel állt az öt aranyéremhez, de hát föltétlenül a házigazdák üdvöskéje, Mary Lou Retton kellett elvigye az egyéni összetett verseny aranyát.

A sorszámok játékánál különlegesebb zavart kelthet évtizedek múlva az idei tokiói nyári olimpia. A koronavírus-világjárvány miatt egy évvel halasztott nyári játékok érmein a 2020-es évszám látható, és szintén ez az évszám szerepel a digitális adattárakban, noha igaz, a világháló szócikk-keresői legtöbbször azonosítják a két különböző évszámot. Évtizedek múlva viszont sokszor kell majd a sajtóban magyarázni, pontosítani, hogy a 2020-es olimpia 2021-ben volt.

Idén Tokióban nemcsak a versengés, nemcsak a sport- és olimpiai szellem erősítése a tét. Arra kell életerős választ adnia az idei olimpiának, hogy az ember képes legyőzni a pandémiát, az irtózatos vírusok nem tudták padlóra tenni a világtörténelem legjelentősebb, legmagasztosabb sportrendezvényét. Büszkeséggel telített jó érzés számunkra, Magyarország az utóbbi fél évben elvállalt rendezvényeivel nagyban hozzájárult ahhoz, hogy tompítsa a kétkedők hangját, miszerint az olimpiát idén sem lehet megtartani. A tokiói olimpiai lángot jó dús oxigénnel táplálta Budapest és egész Magyarország. Megalapozott remények vannak arra, hogy a pályákon, a küzdőtereken, a versenyhelyszíneken is főszerepek jutnak a magyaroknak. Anyaországunk a 8. helyen áll az olimpiai érmek örök-rangsorában (176 arany, 149 ezüst, 170 bronz), és nagy valószínűséggel Tokió után is ott lesz.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük