Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Harminc éve futnak

Harminc éve futnak Sport

Harmincéves a sepsiszentgyörgyi Gáll Lajos Futókör, amely a rendszerváltás után az első sportegyesületként jött létre Háromszéken. Az alapítók mi mással ünnepeltek volna, mint futással.

A városi stadionban gyűltek össze múlt csütörtökön a futókör korábbi és jelenlegi tagjai, barátai, támogatói, ahol rövid ünnepség keretében oklevéllel ismerték el a támogatókat. Csutak Tamás a szervezet vezetője, születésnapját is most ünnepli, ez alkalomból pedig 60 kört kívánt lefutni az atlétika pályán, ami 24 kilométer. Beszédét azzal indította, hogy kicsit túllőtt a célon a bő félmaratoni távval, de reméli, hogy az egybegyűltek is segítenek neki, hogy meglegyen a 60 kör.

Hirdetés
Hirdetés

Az elnök az elmúlt harminc évet is értékelte, de rossz hírrel kezdte beszédét. Mint mondta, nem biztos, hogy a Gáll Lajos Futókör a jövőben is folytatja tevékenységét, ugyanis jelentősen lecsökkentették idén az anyagi támogatást. A szervezet idén a városi önkormányzat 400 ezer lejes sportalapjából mindössze 3000 lejt kapott, ami nagyon kevés ahhoz, hogy rangos versenyeken vegyenek részt, vagy ők maguk szervezzenek erőpróbákat. Az indoklás szerint százalékarányosan osztották el a költségvetést, ennyi jutott a futókörnek.

Az elmúlt harminc évről az atléta elmondta: 1991 július 13-án alakult meg a Gáll Lajos Futókör, húszan alapították, de sajnos öten már nem élnek az alapító tagok közül. Az elmúlt 30 év alatt a Gáll Lajos Futókörnek összesen 124 saját rendezvénye volt, tagjai eddig 348 versenyen vettek részt, amelyeken nem kevesebb mint 1382 érmet, dobogós helyezést szereztek. A legnagyobb nemzetközi szereplés a Nato-futás és az Ultra Balaton-futás volt, amelyeken nagyon jól teljesítettek a háromszéki futók.

A hagyományos rendezvények közül Csutak Tamás kiemelte a Gáll Lajos-futónapot és a Mikulás-futást, amelyeket 29–29 alkalommal rendeztek meg, de 18-szor futottak március 15-én is az 1848–1849-es emlékfutás alkalmával. Szentgyörgy Félmaratonra 17-szer került sor, Sugás-futást 11 alkalommal szerveztek, Évbúcsúztató futást pedig 8 alkalommal.

Csutak Tamás reméli, találnak módot arra, hogy a futókör megmaradjon, és új személyek is csatlakoznak majd a jelenlegi tagság mellé, így újabb eredményeket érhetnek el itthon és a nemzetközi palettán is. A rendezvényt közös futással zárták a kör tagjai, de csatlakoztak családok, gyerekek is.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások