Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Gyorsmérleg

A 2019-es Európai Parlamenti választásokon az anyaországban a részvétel nagyobb volt az eddigieknél. A Fidesz magabiztos győzelmet aratott minden megyében, minden városban, a legtöbb helyen abszolút többséget szerzett. Igazi meglepetést az ellenzéki térfél eredménye szolgáltatott.

A választásnak három nagy vesztese van: a Jobbik, az MSZP és a LMP. A Jobbik választói tábora tavaly a parlamenti választásokon az urnákhoz járulók egy ötödét tette ki, közel 20%-ot, most meg kellett elégedjenek 6,4%-kal, amivel elvesztették tíz évig őrzött középpárti státuszukat, s könnyen lehet, hogy a három év múlva esedékes parlamenti választásokon a küszöb eléréséért kell küzdeniük. Az MSZP és a DK közötti régóta zajló párharc egyértelműen utóbbi győzelmével zárult, az MSZP 6,7%-kal a Jobbikhoz hasonlóan kispárt lett, míg a DK középpárttá nőtte ki magát 16,2%-kal. Köszönhető ez elsősorban Dobrev Klára kampányának és a párt központi kampányüzenetének („Európai Egyesült Államok”),  ami sok tudatlan ember számára pozitívan csenghetett, mivel nem az Egyesült Európai Kalifátust vizionálta benne, hanem az Amerikai Egyesült Államokhoz hasonló prosperáló, a világnak tempót diktáló erős szövetséget. Az LMP lenullázta magát 2,2%-kal.

Az ellenzéki térfél két nagy győztes a már említett DK, valamint a 9,9%-ot hozó Momentum. Utóbbi vélhetően felszívta az LMP szavazóinak nagy részét, hiszen a két párt politikai profilja igencsak hasonló. Ezzel valószínűleg belépőt nyertek a 2022-es parlamentbe is. Nem érte el a küszöböt a Jobbik eredeti eszmeiségét képviselő Mi Hazánk Mozgalom, de az, hogy kevesebb mint egy év alatt felépítettek egy 3,3%-ot hozó pártot, azt jelzi, hogy számolni kell velük ősszel az önkormányzati választásokon, és 2022-ben esélyük van parlamenti tényezőnek lenni.

Európa-szerte előre törtek a bevándorlásellenes pártok, de nem eléggé ahhoz, hogy komoly esélye legyen annak, hogy a legtöbb képviselőt tömörítő Néppárt az ő irányukba nyisson, ami egyébként sem volt valószínű. Európai szinten tehát nagy csatákra lehet számítani a migráció kérdésében, bárki is lesz az Európai Bizottság vezetője.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük