Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Minőségi időt eltölteni

Minőségi időt eltölteni Közérdekű

Az első gyerek születése utáni időszakban az újdonsült anyukák egy része viszonylag „elzártan él a világtól”. Nem csoda, hiszen egy pár hónapos csecsemővel elindulni otthonról egyáltalán nem könnyű dolog. Ugyanakkor ezek az édesanyák is vágynak a társas kapcsolatokra. Jó megoldás lehet ilyenkor keresni egy közeli baba–mama klubot. Jakabos Katalinnal, a Kézdivásárhelyen működő klub vezetőjével beszélgettünk a téma kapcsán.

– Hogyan és mikor került kapcsolatba a Búgócsiga Baba-Mama Klubbal?

– Három évvel ezelőtt, amikor első kisfiamat vártam a pocakomban, találkoztam a Búgócsiga Baba-Mama Klubbal munkám révén, amikor is egy közös előadást szerveztünk. Akkor ismertem meg a klub megálmodóját és megvalósítóját, Herbszt-Simon Esztert. Aztán amikor a kisfiam öt hónapos lett, elkezdtünk járni a klubba. Első perctől fogva nagyon magával ragadott a hangulata. Pár hónap múlva Eszter társakat keresett a klub tevékenységinek megvalósításához. Pár édesanyatársammal lelkesen jelentkeztünk, szerveztük a klubot. Időközben megszületett második kisfiam is, a szervezőtársaim is visszamentek dolgozni, babát vártak, így pár hónapig szüneteltek a programok. Mire a kisebb fiam is öt hónapos lett, már nagyon hiányzott a klub, és erőt éreztem magamban, hogy újból nekilássak a szervezkedésnek. Eszter első gondolatra megbízott bennem, és egyből szabad kezet adott, amiért nagyon hálás vagyok, és most minden igyekezetemmel azon vagyok, hogy éljen és viruljon az általa négy évvel ezelőtt elvetett mag.

Hirdetés
Hirdetés

– Miért tartotta fontosnak, hogy a klubba járjon?

– Már akkor, várandósan, elhatároztam, hogy fogunk járni a gyerekemmel a klubba. Facebookon követtem az eseményeiket, és mind-mind olyan témákkal találkoztam, amelyek engem is érdekeltek. Fontosnak tartottam, és tartom ma is, hogy hiteles, megbízható helyről kapjunk információkat az anyasággal, gyerekneveléssel kapcsolatban. Az interneten nagyon sok minden kering mindenféle témával kapcsolatban, nehéz kiválasztani a megbízható forrást. Ezt pótolja a baba-mama klub. Ugyanilyen fontosnak és jónak tartom a mondókázást is, ami minőségi idő édesanya és gyermek számára is.

A színes tevékenységek sokakat ide csalogatnak

– Milyen módon segítenek, vagy fognak segíteni az anyukákon?

– Igyekszünk olyan témákkal foglalkozni, amik fontosak a kismamák számára. Ezekről nem csak magunk között beszélünk, hanem szakembereket hívunk meg: orvosokat, pszichológusokat, pedagógusokat stb. Havi 2–3 alkalommal mondókázót is tartunk, amit tapasztalatunk szerint nagyon szeretnek és igényelnek a gyerekek, ugyanakkor mi, édesanyák is tanulunk mondókákat, amiknek otthon is hasznát vesszük. Célunk, hogy az itt eltöltött egy óra alatt feltöltődjünk babák és anyák egyaránt, mind lelkileg, mind pedig hasznos és szükséges információkkal, így talán kicsit megkönnyíthetjük mindennapjainkat.

– Kik az érdeklődők? Kik járnak ezekre a találkozókra?

– Szerencsére nagyon színes a skála: van fiatal és idősebb anyuka, egygyerekes és többgyerekes, a szakmai szféra nagyon sok területéről. Ami mindannyiunkban közös, hogy szeretnénk itt minőségi időt eltölteni, gyerekeinkkel és egymással, fontos számunkra a gyerekeink fizikai és érzelmi fejlődése.

– Milyenek a visszajelzések a klubról, miért jó ide járni?

– Kaptunk már olyan visszajelzést az egyik anyukától, hogy annak köszönhetően sikerült anyatejjel táplálnia a babáját, hogy eljött a klubba egy szoptatási tanácsadó előadására. Ha semmi másért, csak ezért, már így is megérte. Jó ide járni, mert találkozunk más anyukákkal, megoszthatjuk tapasztalatainkat, örömeinket, nehézségeinket. Kimozdulunk otthonról, hasonló érdeklődési körű felnőtt társaságban vagyunk, akiket nem zavar, ha folyton a gyerekeinkről beszélünk. Ugyanakkor közösségbe szoktatjuk gyermekünket, lehet ismerkedni, és jókat játszani.

Itt ragadom meg az alkalmat, és felhívom az olvasók figyelmét, hogy akik szeretnének betekintést nyerni a klub életébe, megtalálnak minket a Facebookon (Búgócsiga Baba-Mama Klub), valamint szeretettel várjuk a Zarah Kids épületében megszervezett alkalmakon. A találkozók témái és időpontjai az esemény előtt pár nappal megtalálhatók az említett közösségi oldalon.

Hirdetés
Hirdetés

– Milyen tevékenységekre várják a klubtagokat?

– A rendszeres mondókázásokon kívül számos előadás, beszélgetés zajlott a klub keretén belül. Volt már szülésfelkészítő, baba–mama torna, farsangolás, gyerekkönyv-ajánló, de olyan fontos témákról is beszélgettünk, mint a szoptatás, helyes csecsemőhordozás, mozgás- és beszédfejlődés, fogápolás, szobatisztaság, olvasásra nevelés, szeparációs szorongás, helyes korlátok felállítása a gyereknevelésben, bölcsődébe és óvodába való beszoktatás, vallásra nevelés a családban, az összhang megtalálásáról mindennapjainkban, párkapcsolatról, gyermekeink érzelmi biztonságáról. Kerestük a választ arra is, hogy miként nevelhetünk boldog gyermekeket. Volt szó az egyensúly megtalálásáról női szerepeink között, valamint betekintést nyerhettünk a kapcsolódó nevelés mikéntjébe. Megünnepeltük az anyák napját, a kis gyerekekkel közösen készítettünk az édesanyák számára meglepetéseket. Terveim között szerepel, hogy mindezek a témák újból terítékre kerüljenek, ugyanis elhangzásuk óta már jelentősen kicserélődtek a klubba jár kismamák.

– Hogy látja, mi a mai anyák legfőbb kihívása? Hogyan sikerül ezt megoldaniuk?

– Azt tapasztalom, hogy sokszor a mindennapok nyújtják a legnagyobb kihívásokat: egészséges életmód kialakítása, napi teendők elvégzése, időt szakítani önmagunkra, férjünkre, gyerekeinkre. Mindenkinek másképp sikerül ezeket megoldani, mindenki maga kell megtalálja a számára legkézenfekvőbb megoldásokat. Fontos, hogy tudjunk kérni és elfogadni segítséget, akár gyerekfelügyeletben, házimunkában, vagy lelkünk ápolásában. Kihívásnak tekintem azt is, hogy az anyaság egy új szerep, ami ráadásul általában egy másik új szereppel, a feleséggé válással esik egybe. Ezekbe bele kell rázódni, fejlődni, tanulni. Adjunk erre időt magunknak, ne féljünk hibázni, ugyanakkor tanulni tévedéseinkből.

– Mit tart lényegesnek a baba–mama kapcsolatban?

– Nagyon fontosnak tartom, hogy az anya jól legyen. Itt most nem csak a testi, hanem a lelki egészségre is gondolok. Hiszem, hogy ha anya jól van, boldog és kiegyensúlyozott, akkor a gyerek is az. És ez az állapot kihat a család hangulatára, vagyis „ha a hercegnő boldog, a birodalom is boldog!”

Hirdetés
Hirdetés

– Hogyan kell neveljük a gyerekeinket, hogy a jövő elvárásainak megfeleljünk? Egyáltalán fontos-e ez a szempont?

– Mivel nem tudom, milyen lesz a jövő, ezért nem tudom, hogyan kell megfelelni a jövőnek. Amit fontosnak tartok gyermekeim jövőjére nézve, hogy egészséges, boldog, kiegyensúlyozott, magabiztos, becsületes felnőttek legyenek, akik elégedettek a mindennapjaikkal. Amit én ezért jelen pillanatban tenni tudok, hogy legjobb tudásom és szándékom szerint nevelem a gyerekeim, igyekszem minél több minőségi idővel jelen lenni az életükben, valamint jó példát mutatni, mert a szavainknál is fontosabbak a tetteink.

Hodor Enikő

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük