Felhívás!

Gyökér

Mélység és magasság, sötétség és világosság megtapasztalása az emberélet. Az anyaméhből a fényre jövünk, s életidőnk letelte után az anyaföld fogad be. Magának az élő természetnek is ez a rendje. Termőföldben, kedvező feltételek mellett csírázik ki például a mag, a mélyben gyökeret ereszt, illetve felszínre törve szárba szökken a növény, törzset, koronát növeszt, aztán termést hoz a fényben, mielőtt elenyész…

Nem tekinthetünk el viszont attól a ténytől, hogy a létezésre e földi világban megannyi veszedelem leselkedik. Képletesen, de félreérthetetlenül írta egy kilátástalan órában a költő a vele s közvetlen környezetében történtek közepette, hogy „gyökér karján féreg alszik, / gyökér lábán féreg ül, / a világ megférgesül.” Igaz, tiszta eszmélete a lesújtó tapasztalatok ellenére is erre a gondolatra juttatta: „De a gyökér tovább él lent, / nem érdekli a világ, / csak a lombbal teli ág.”

Radnóti Miklós Gyökér című verséből (1944. augusztus 8.) idéztem, amelyet a költő gyűjtő- és munkatáborban, mondhatnám önként vállalt szenvedéstörténete alatt írt, a maga személyes tragikumát is előrevetítve benne, de a jelképes értelmű gyökér szó a minap is elhangzott igen tekintélyes személyiség, Ferenc pápa szájából a budapesti Hősök terén tartott szabadtéri misén. A Szentatya egy ma is „férgesülő” világban a keresztről mint a kereszténység jelképéről, illetve mint a reménység oszlopáról elmélkedve fogalmazott meg a magyarsághoz szóló pozitív kicsengésű, biztató üzenetet. Íme:

„Legyen a kereszt számotokra a híd a múlt és a jövő között. A vallásos érzés ennek a gyökereihez olyannyira kötődő nemzetnek az éltető nedve. De a földbe szúrt kereszt nemcsak arra indít bennünket, hogy jól gyökerezzünk meg, hanem a magasba is nyúlik, és kitárja karjait mindenki felé. Arra hív, hogy ragaszkodjunk gyökereinkhez, de ne elégedjünk meg ezzel; hogy merítsünk a forrásból és adjunk inni mindazoknak, akik szomjaznak a mi korunkban. Azt kívánom nektek, hogy legyetek ilyenek: megalapozottak és nyitottak, mélyen gyökerezők és másokat tisztelők.”

Hangsúlyoznunk kell: egybetartozik a gyökér s a „lombbal teli ág”…

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.