Felhívás!

Folytatódik a magyarellenesség

A Kovászna, Hargita és Maros Megyei Románok Civil Fórumának vezetősége nehezményezi, hogy Románia kormánya, elnöki hivatala és parlamentje szó nélkül hagyta a magyar kormány bejelentését, miszerint 25 milliárd forinttal támogatja a Székelyföld gazdasági fejlődését célzó programokat. Szerintük ugyanis ez is bizonyítja, hogy az RMDSZ támogatásáért cserébe a jelenleg hatalmon lévő román pártok, a nemzeti érdek és a három megyében élő románság rovására tettek engedményeket a magyar vezetőknek.

Szükségesnek tartja továbbá a sepsiszentgyörgyi stadiont és létesítményeit városi tulajdonba visszajuttató 2018/1044-es kormányrendelet bíróságon történő megtámadását, mert úgy látja, hogy ennek meghozatalakor a kormány visszaélt hatalmával, és figyelmen kívül hagyta a Kovászna megyében élő románok kilátástalan helyzetét. A történtek miatt pedig arra kérik Románia elnökét, hogy nemzetbiztonsági kérdésként tűzze a Legfelsőbb Védelmi Tanács napirendjére a Hargita, Kovászna és Maros megyei románok gondjait – hozta nyilvánosságra a Fórum sajtóirodája 2019. január 10-én.

Ezek a magyarellenességtől átitatott sorok egy olyan civil szervezet hivatalos állásfoglalását tükrözik, amelynek hangadói évtizedek óta a Székelyföldön élnek, magyarok között. Itt biztosítottak számukra zsírosabbnál zsírosabb állásokat, itt alapozták meg anyagi biztonságukat, valamint jólétüket, és családot is szintén itt alapítottak. És az átlagot jóval meghaladó nyugdíjukat is itt veszik kézbe a közülük arra jogosultak. Azon a vidéken, aminek hevesen tagadják még a létezését is.

A székely őslakosság rágalmazásából, ellene való uszításból, életkörülményei és léte ellehetetlenítéséből álló szolgálataikért jól megfizették őket a múltban, és érdemeket szerezhetnek vele a jelenben is. Nekik megéri tehát, hogy még közmegvetés árán is folytassák aknamunkájukat. A székelyföldi felmenőkkel rendelkező és velünk évszázadok óta együtt élő románok viszont már rég el kellett volna határolódjanak tőlük. És nem csak az igazság kedvéért vagy jóérzésből fakadóan, hanem a saját érdekükben is. Hiszen a régió fejlesztésének ők is részesei, mint ahogy az elmaradottság keserű levét is kénytelenek velünk fogyasztani.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. január 15., 10:45
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Korábban már ezzel kapcsolatban kifejtettem véleményemet: “-Ez a kijelentés, hogy „bérlő lett saját házában”, (Főtér.ro) sok mindent elárul! Nem hiába lett az egész Kárpát-medencében szállóige a következő, miszerint – “ereszd be a tótot a házba s kiver!” Ez a magyarokkal szembeni általános felfogás az elcsatolt területeken.” Zolinak igaza van! A mi környezetünkben régebben itt élő román polgártársak lojalitása is megkérdőjelezhető. Nem várható tőlük elhatárolódás! Pontosan a központi hatalom magyarellenessége határozza meg labilis viselkedésüket. Amúgy ez a kettősség határozta meg hozzáállásukat a magyarsággal szemben, történelmük már sokszor bebizonyította megbízhatatlanságukat!

 • User
  Dátum: 2019. január 15., 18:45
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Zoli ezek csak a nagyfejuek!Az atlag polgarnak van annyi esze,hogy tudja ha a Magyar alam tamogat nekik is annyira jo mint a szekely- magyaroknak!