Felhívás!

Fent és lent

Nem kellett elolvasni a Kőszívű ember fiait, de meg kellett nézni a filmet – mondták az érettségiző diákok. Jól van, gyerekek, akkor emlékeztek Palvicz Ottóra? Aki árkon-bokron üldözi Baradlay Richárdot, de a lekaszabolás fordítva történik. Majd Baradlay felkeresi és felneveli Palvicz gyerekét, mert úriember az úriember.

Az Iliász ötödik fejezetében Aineász és Pandarosz trójai vitézek haditervet készítenek a rettegett akháj hős, Diomedész ellen. Úgy is lesz, de a harc előtt az ellenfelek magas szónoki repülésben agyondicsérik egymást – felelevenítenek családi emlékeket, és csak ezek után, a legnagyobb kölcsönös tisztelettel hozzák mozgásba a kelevézt és a görbe kardot.

A középkori lovagok hiperbonyolult kódokat betartva edzették testüket, harcoltak és (ha maradt idejük és putyerájuk) szerelmeskedtek. Na jó, elméletileg, Boccaccio és némely lovagregény némileg árnyaltabban nyilatkozott, de mégis illett illedelmesen kezelni az ellenséget.

Volt alkalmam régi, háborús korszak újságait fellapozni: Hitler úr fel, Churchill úr le, Sztálin úr ide-oda, kimért, higgadt, visszafogott stílusban.

Most? Összeül a G7 vezérkara és alpári módon viccelődik Putyin felsőtesti bájait illetően, mire Putyin úgy válaszol, hogy egy szibériai muzsik elpirult volna, ha véletlenül eleresztett volna egy olyan odamondást. 

Lehangoló, de nem váratlan. A Bibliában Dániel könyve a világtörténelmet egy óriás szoborral ábrázolja, amelynek feje arany, karja ezüst, hasa réz, combja vas, lábai már agyaggal vegyített vas. Tehát nem fejlődés, hanem lezüllés. Vagy a Jelenések könyve lovasai, a patyolatfehér és az élettel teli vörös után jön a halálsárga és szürke agónia… Ne csaljon meg a technológiai csodák sokasága, a morális szint nem emelkedett. Radnóti megérezte, az ember annyira elaljasult, hogy immár önként, kéjjel képes ölni. Hollywoodi hisztit vág le, ha egy vadász lepuffant egy medvét, de egy kanál vízben megfojtaná a mellette élőt, mert az más nemzetiségű, másként szavaz, netán másféle zenét hallgat. Nézzenek utána az internetes kommentekben, ha kételyeik merülnek fel…

Ui.: Mégis fejezzem be derűlátó hangnemben: a bankok és gyógyszergyártók rekord nyereséget könyvelhetnek el. Nem szorulnak ötvenbanis fájdalompótlékra. Ki a friss levegőre, ha az Antinevralgic ára a sztratoszféra fölé emelkedett.

 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.