Felhívás!

Felemás törvénytervezet

A román képviselőház keddi ülésén, többségi szavazattal „egy férfi és egy nő önkéntes elhatározással létrehozott házasságaként” határozta meg a család fogalmát. Mi pedig, akik hiszünk a természet rendjében és a hagyományos emberi értékekben, megkönnyebbülve kéne ezt tudomásul vegyük, azonban mégsem tudunk felhőtlenül örülni.

Elsősorban azért nem, mert a törvénytervezet körül felparázslott vita rádöbbentett, hogy nem csak Nyugat-Európában sikerült az emberek elméjét és lelkét kiüresíteni, hanem a keleti felében is. És ez a megállapítás sajnos ránk, erdélyi magyarokra is érvényes, hiszen egyes honfitársaink úgy vélik, hogy ezzel durván sérültek a párjukat azonos neműek között keresők jogai. Valóban így lenne?

Meggyőződésem szerint ez hamis és megtévesztő állítás, mint ahogy azok a próbálkozások is, melyek a kialakult vitát vallási, vagy ideológiai síkra szeretnék terelni. Hiszen ez egy olyan biológiai kérdés, melytől nem csak az ember, hanem a Földön létező összes faj fennmaradása áll, vagy bukik. A világegyetem törvényei ugyanis egyértelműek és kérlelhetetlenek. Attól függetlenül, hogy megalkotásukat Istennek, vagy a véletlen művének tulajdonítjuk-e. Így utódok csak egy hím és nőstény, esetünkben egy férfi és nő kapcsolatából születhetnek, és az a közösség, mely ettől eltekint, nem életképes.  Éppen ezért már maga a tény, hogy erről vitázni kell, arra figyelmeztet, hogy a nyugati civilizáció a pusztulás felé halad. 

A most elfogadott törvényjavaslatnak azonban van egy nagy hibája is, mert a Romániában szokásos gyakorlat szerint úgy van megalkotva, hogy értelmezhető. Ez viszont veszélyeket rejt magában, amint ezt a számbeli kisebbségben élő erdélyi magyarság naponta tapasztalhatja. Mi történik ugyanis akkor, ha a közös gyerek(ek) ellenére a pár nem házasodott össze? Vagy ha egyikük elhalálozik? Netán mindkettőjük távozik az élők sorából és utódaik nevelése a rokonokra marad? Ebben az esetben már nem alkothatnak családot? Íme, néhány égető kérdés, melyet a szenátusi vita során jó lenne megválaszolni.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2017. május 13., 13:47
    ÉRTÉKELÉS: 3

    Az élettársi kapcsolatok legalizálásán kellett volna inkább gondolkodni, mivel a statisztikák szerint egyre többen ezt az együttélési formát választják. Hogy miért és miért nem, de a tények tények és a törvényhozás dolga a valóság felismerése. Ami az RMDSZ szavazatait illeti a házasság meghatározasa ügyében, van egy nagy elvi gond: a kisebbségitől elvárható lenne, hogy nem szavaz más kisebbségiek ellenében, mert ismeri a saját bőrén a jogfosztottság érzését. Ami nekünk fáj, mert egy többség nem tudja a másságot elfogadni, másnak sem esik jól.