Felhívás!

Szaxofon helyett klarinét

Szaxofon helyett klarinét Cseperedő

Jól szerepeltek a megyeszékhelyi Plugor Sándor Művészeti Líceum diákjai az országos hangszeres tantárgyversenyen. A 3-8. osztályosok aradi vetélkedőjén a legjobban Kádár Balázs klarinét szakos tanuló teljesített, 96 ponttal II. díjat kapott.

Balázs első alkalommal vett részt az országos hangszerolimpián, és a 13 klarinétos közül második helyen végzett.

– Nem számítottam arra, hogy díjazott leszek, ezért nagyon megörvendtem amikor megtudtam, hogy második lettem – meséli mosolyogva.

– A hat megye részvételével szervezett regionális versenyeken mindig jól teljesített, első helyen végzett, de a szabályzat szerint csak a 100 pontot elért diákok kapnak meghívást az országos versenyre. Balázs idén érte el ezt a szintet – magyarázta Gábor Szabolcs tanár.

Az eredmény nagyon sok munka, gyakorlás eredménye.

– Naponta másfél-két órát gyakorolok otthon. Az iskolában heti három alkalommal van klarinétórám, plusz zongorára is járok, és ott van még a Campanella kórus, valamint az iskolai zenekar. Ma (kedden) reggel 7-től volt kóruspróbám, utána kezdődtek a tanórák egészen 12.22-ig, aztán mentem zenekari próbára, és egytől klarinétre. Bükszádi vagyok, de hét közben itt lakom a nagymamámnál. Három óra, mire hazaérek és ebédelek, és nekifogok tanulni. Mivel tömbházban lakunk, csak 17 óra után szabad gyakorolnom – sorolja teendőit Balázs.

Hatévesen már zenekarban játszott.

– Édesapám tagja volt a bükszádi fúvószenekarnak, s elvitt engem is egy meghallgatásra. Be is vettek a csapatba, cintányérosnak. Most már én vagyok az egyes számú klarinétos – mondja.

Szaxofonosnak készült, de a klarinét mellett döntött. 

– Másodikos koromban szaxofonra akartam menni, mert tetszett a hangja és a formája, de a tanárok mondták, hogy az túl nehéz lenne nekem. A trombitát és a klarinétot javasolták. Ez utóbbit választottam. Nagyon szép hangszer, most azon dolgozom, hogy meleg hangon tudjam megszólaltatni, az ujjak gyorsaságát is gyakorolom, a légzés- és hangtechnikára is oda kell figyelnem – magyarázza.

– Ha kitartás is párosul a tehetségéhez, akkor Balázsból nagyon jó zenész válhat, ehhez minden adottsága megvan. Ez azonban sok áldozatot igényel, lemondást, rengeteg munkát, gyakorlást, még a vakációban is elő kell venni a hangszert – teszi hozzá a tanár.

– Vakációban és is elhanyagolom a gyakorlást, de idén megyek egy tíznapos fúvóstáborba Szentmártonba, ahol elméleti és gyakorlati oktatás is lesz. Ugyanakkor a bükszádi fúvószenekarral is heti rendszerességgel próbálunk, hiszen nyáron sok a fellépésünk – mondja Balázs.

Klarinéttanárnak készül, szeretne zenekarban játszani, és olyan jól megtanulni klarinétozni, mint példaképei: Martin Fröst és Milan Rericha.

A III-VIII. osztályosok hangszerversenyén Balázs mellett még két diák képviselte a Plugor Sándor Művészeti Líceumot: Vajda Gergő V. osztályos trombita szakos tanuló 80 pontot szerzett (felkészítő tanára Veress István), Máthé Izabella VII. osztályos fuvolista pedig 84 pontot ért el (felkészítő tanára Császár Katalin). Temesváron, a IX–XII. osztályosok hangszeres tantárgyversenyén Vargyasi Szabolcs tubás 80 pontot ért el ( felk. Demeter Attila), Tankó Henriette fuvola szakos tanuló (89 pont) dicséretet kapott (felk. Császár Katalin), Veres Melinda harsonás (92 ponttal) III. díjat kapott (felk. Demeter Attila) és Filip Zsombor gitár szakos tanuló (87 ponttal) szintén dicséretben részesült (felk. Kakasi Zsolt).

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások