Felhívás!

Fizikából a legjobbak között

Fizikából a legjobbak között Cseperedő

Jól teljesítettek a 4. Alfa és ómega többfordulós fizikaversenyen a megyeszékhelyi Mikes Kelemen Líceum nyolcadik osztályos tanulói. A Kovászna, Hargita, Brassó, Maros és Kolozs megyei diákok részvételével szervezett székelyudvarhelyi döntőn második díjat kapott Simon Zsók Anett és Kondrát Andrea, Müller Ingrid pedig dicséretben részesült. A lányokkal és felkészítő tanárukkal, Kolumbán Sz. Laurával a versenyről, a hiányosságokról, a pályaválasztásról és a tervekről beszélgettünk.

– A lányok több fizikaversenyen is részt vettek, és mindeniken jó eredményt értek el. Andrea az Öveges József vetélkedő országos szakaszán második helyen végzett, és továbbjutott a Kárpát-medencei döntőre, a megyei olimpián dicséretet kapott. Anettet az Alfa és ómega versenyen különdíjjal is jutalmazták a beküldött feladatlapok szép külalakjáért, a megyei olimpián harmadik lett, és részt vett az Öveges vetélkedő országos döntőjén is. Ingrid jól szerepelt a tantárgyversenyen, és Székelyudvarhelyen különdíjat is kapott a levelezési fordulóban elért munkájáért – sorolta tanítványai eredményeit Kolumbán Sz. Laura.

Hogy miért szeretik a lányok a fizikát? 

– Az órákon nagyon sok kísérletet végeztünk és végzünk, s ezek által szerettük meg ezt a tantárgyat – magyarázza Anett.

Versenyek előtt a heti két fizikaóra mellett rendszeresen járnak felkészítőkre, otthon is dolgoznak. A vakációjukat is feláldozzák, ha egy-egy nagyobb megmérettetésre készülnek.

 – Az osztályban nem tudunk ugyanolyan tempóban haladni, ugyanolyan nehézségi fokú feladatokat oldani vagy kísérleteket végezni, ahogyan azt a versenyek megkövetelik, ezért van szükség a plusz órákra, a felkészítőkre – mondja a tanárnő.

Mindhárman reál szakon szeretnék folytatni tanulmányaikat: Andrea biológia-kémia, Anett matek-infó, míg Ingrid természettudomány osztályban.

Andrea agysebésznek készül, Anettet a csillagászat érdekli, Ingrid a gyógyászat területén szeretne dolgozni orvosként vagy kutatóként.

A fizikán kívül a matekot, földrajzot és a nyelveket kedvelik. Biológia, matematika, angol, kémia és magyar tantárgy-olimpiákon is részt vettek és jól teljesítettek. A Gyöngyök és gyémántok kulturális műveltségi vetélkedő Kárpát-medencei szakaszán csapatként, kiegészülve még egy osztálytársukkal, második helyen végeztek.

Andrea szabadidejét olvasással és írással tölti. Anett lovagol, zenét hallgat, tavaly a Fénymesék meseíró pályázatra beküldött A csodacipellő című meséje bekerült a legjobb pályamunkákat megjelentető könyvbe. Ingrid családtagjaival, barátaival tölti szabad idejét, olvas, a kutyáját sétáltatja, szalad és tornászik.

Andrea itthoni egyetemen szeretne tanulni, Anett és Ingrid érettségi után Magyarországon szeretné folytatni a tanulmányait.

A lányok szeretik a megmérettetést, a versenyeket, mert bővíthetik ismereteiket, és fel tudják mérni, hogy milyen szinten állnak, mire kell odafigyeljenek, miben kell fejlesszék magukat, hogy sikeresek legyenek. Fontos számukra az elismerés, a visszajelzés. Szeretnek együtt dolgozni, segítik, támogatják egymást. A kudarc néha megviseli őket, van, amikor úgy érzik, hogy nem érdemes folytatni, de aztán mindig talpra állnak, és még nagyobb odaadással vetik bele magukat a tanulásba, a munkába, a felkészülésbe.

– Nem minden versenyre készülünk egyforma lelkesedéssel. A reál tantárgyakból a megyei tantárgyverseny nagyon nehéz. Fizikából az elérhető 30 pontból a diákok nagy része 10 pont alatt teljesít, 15 ponttal már első díjas is lehet valaki, ami azt jelenti, hogy a feladatoknak csak a felét oldotta meg.   Eleve úgy futni neki egy versenynek, hogy csak 50 százalékra tud a diák teljesíteni, nem valami ösztönző sem a diák, sem a tanár számára. Az Alfa és ómega versenyt viszont nagyon szeretjük, mert gondolkodtató, fokozatosan mélyítő, gyakorlatias, humoros, kreatív feladatokat tartalmaz. Fontos a kitartás, a folyamatos munka. Az ilyen jellegű versenyekre élmény a felkészülés – magyarázza a tanárnő.

A fizika tankönyvek használhatatlanok, helyettük munkafüzetekből dolgoznak.

– Általános iskolában egyedül a hatodikos tankönyv használható. Szerencsére vannak jó munkafüzetek, amelyekből lehet dolgozni. Vannak jó román nyelvű tankönyvek, de sajnos az esetek többségében – s ez inkább a középiskolai osztályokra jellemző – nem azok vannak lefordítva – tette hozzá.

A természettudományok terén tapasztalható hiányosságok között említette a megyei szintű tehetséggondozó program hiányát is.

A 4. Alfa és ómega fizikaverseny döntőjén a nyolcadikos korosztályban a mikeses lányok mellett másokat is díjaztak. Harmadik helyen végzett Csiszér Csanád (Váradi József Általános Iskola, felk. Péterffy Csilla), dicséretes Máté Noémi (Kézdiszentkereszt, felk. Kanabé Julianna) és Boga Zsombor (Erdőfüle, felk. Kolumbán Álmos Tibor). A hetedik osztályosok közül dicséretben részesült Balázs Márton (Székely Mikó Kollégium, felk. Albert Balázs), valamint Kovács Álmos és Szabó János (Barót, felk. Gál Katalin).

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.