Felhívás!

Madarak és fák napja

Madarak és fák napja Cseperedő

Legelőször 1902-ben Chernel István ornitológus szervezte meg Magyarországon a madarak és fák napját, azóta május 10-én ünneplik az európai országokban a természetvédő és erkölcsnemesítő napot iskolákban, óvodákban.

A sepsiszentgyörgyi Rara Avis Madártani Egyesület tizenhét évvel ezelőtt csatlakozott a mozgalomhoz, és évente egy dúcetetőt ajándékoz annak a tanintézmények, amelyik az egyesülettel közösen természetvédelmi, madárvédelmi feladatokat végez.

Ebben az évben a sepsikőröspataki Kálnoky Ludmilla Általános Iskola diákjai érdemelték ki, hogy tanintézményük udvarára kerüljön az impozáns téli madáretető. Tavaly késő ősszel a ragadozómadár-védelmi programban tevékenykedtek, több mint harminc „T” alakú lesőfát helyeztek ki a községhez tartozó mezőgazdasági területekre. A tél folyamán gondoskodtak a madarakról az iskola udvarán, ahol tizenkilenc madárfajt figyeltek meg az etetőn. A madármegfigyelések megihlették a diákokat, verseket írtak.

Nemrég pedig patakmeder-takarítást végeztek, tömérdek szeméttől szabadítva meg a Kőrös-patakot. A madarak és fák napi ünnepségen az időjárás is kedvezett, így az iskola udvarán az újonnan felállított madáretetőnél olvastak fel a fenn említett versekből, és az iskola diákkórusa az alkalomhoz illő énekekkel örvendeztette meg a madarakról gondoskodókat.

Kelemen László

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.