Felhívás!

Európa átalakul

Minekután úgy néz ki, hogy hamarosan lesújt a britek távozásának damoklészi kardja az Európai Unió belső gazdasági, hatalmi- és intézményi viszonyrendjére, könnyen belátható, hogy valami új politikai és szervezeti forma kialakulásának leszünk az élő tanúi. Sőt, akár ügydöntő koronatanúi is – már ha nem ragaszkodunk a semleges és kívülálló szemlélődő teljesen téves lételméleti pozíciójához, illúziójához, és aktív cselekvőként, résztvevőként képzeljük el helyünket e cifra, ember alkotta világban, véve annyi fáradtságot az igazságérzet illékony és gyúlékony lélektani üzemanyagától fűtve, hogy elballagunk szavazni a közelgő európai parlamenti választásokon. Mert, hogy mivé fog alakulni az Európai Unió, az nyilvánvalóan nem mindegy, és a vitázó felek érveit és szándékait olvasva az könnyen lehet jobb, de akár rosszabb is a jelenlegi állapotoknál.

Rossz hír az állampolgári kötelességtől és az azzal járó felelősségtől, a szavazói ítélkezés és döntés elől kibújni akaró, a választásoktól (a demokráciák pöfögő motorjától és mechanikájától) ódzkodó, említésétől is instant köhögési rohamot kapó felebarátainknak. Annyi igazuk van, hogy sokszor elegendő információ nélkül, így szinte vaktában, a várható következmények ismerete nélkül hajtjuk végre az ítélkezés és döntés kényes gondolati műveletét a szavazófülkében. De ennek ellenére emlékeztessük csak őket, hogy ezen negatív (tán ösztönös) attitűdjük az abszolutista és így tekintélyelvű rezsimek formálta embertípus sajátossága, ahol már meghaladták – nincs jó és rossz, és ahol végül a nyílt elnyomást mindig a közös ügyeknek, a politikának bürokratikus ügyintézéssé egyszerűsítésével – „racionalizálásával”, értő félreértésével szokták megmagyarázni. Hogy érted, és nem ellened.

Afelől se legyenek kétségeink, hogy az EU tranzíciója Romániát sem hagyja érintetlenül. Pl. kihívások érik a pártrendszert: a mindig jól értesült hírszerzők európai partnereiknek új, helyi pártocskát gründolnak (Cioloșék), miközben az ország modernizációjának kerékkötőjeként próbálják beállítani a magyar kisebbségi érdekvédelmet. Az sem véletlen, hogy a román parlament gyarmatosítását kiszolgáló Kövesit a majdani európai ügyészség élére jelölték.

Pozsony János Csaba

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.