Hirdetés
Hirdetés

És fogaknak csikorgatása

Nyolcadik hónapja, hogy letette a hivatali esküt Florin Cîțu kormánya, melyben a PNL tárcavezetői mellett az USR–PLUS, illetve az RMDSZ miniszterei kaptak helyet.

Ideje munkához látni, jelezte akkor az államelnök, és Klaus Werner Iohannis még arra is utalt, hogy legalább négy évig nem lesz újabb választás Romániában. Amint az olyankor lenni szokott, rólunk sem feledkeztek meg, a hon derék irányítói felhívták becses figyelmünket, hogy lobogni fog a hajunk a bevezetett reformok viharától, talpra állítják a gazdaságot, ilyenek. Mindezekért az államfő a magabiztos gazda hangsúlyával vállalt felelősséget, mondván, hogy ez az „ő kormánya.”

Ahhoz képest Florin Cîțu már áprilisban beletenyerelt a lecsóba, amikor a koalíciós társak megkérdezése nélkül menesztette Vlad Voiculescu egészségügyi tárcavezetőt, Andreea Moldovan államtitkárral együtt, de kitette a hidegre párttársát, a pénzügyi tárcát vezető Alexandru Nazaret július elején, és azóta ideiglenesen ő vezeti a tárcát.

Tehát elkezdődött a csihi-puhi a koalícióban, és a nagy meccs még mindig előttük van, el akarják dönteni, ki a nagyobb kutya a liberális pártban. Egészen pontosan a PNL szeptember 25-i kongresszusán a jelenlegi kormányfő, Florin Cîțu és a képviselőház elnöke, Ludovic Orban feszül majd egymásnak abban a ketrecharcban, amelynek a tétje a pártelnökség megszerzése, ugyanis a vesztes repülhet jelenlegi politikai beosztásából.

A ketrec egyik sarkában a kiöregedett ripacs Orban a patriotizmusba vetette magát, bejelentvén, hogy számára szent a család, az egyház, a falu, a közösség, a másik oldalon Cîțu vidám Facebook-üzenetekben hirdeti, mint kisóvodás, hogy az ő bácsikájának, Iohannisnak nagyobb az esernyője…

Mi, a reformokra a kiskapuban várakozó türelmes polgárok csak találgathatunk, mi történhet, ha egy győztes Orban vezetésével a PNL szembefordul az elnökkel, illetve méregethetjük, mibe kerül nekünk egy megerősített egójú Cîțu, aki friss erőkkel nekironthat az USR–PLUS, vagy az RMDSZ embereinek. Ami egyik oldalon 50–150 újratárgyalt, sztrádaépítéshez kapcsolható szerződést jelenthet, ha kiteszi a kompetens, de szájára lakatot nem tévő Cătălin Drulát, illetve Kelemen belső körének is migréneket okozhat, ha pénz nélkül marad soktucatnyi kisbáró a territóriumban.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük