Hirdetés
Hirdetés

Legfontosabb: a ravatalozó

Legfontosabb: a ravatalozó Kovászna megye

Falugyűlést tartottak szerdán Középajtán, melyre – mint azt Bihari Edömér polgármester is megállapította – elég kevesen jöttek el, holott, hasonló esemény tudtunk szerint elég rég nem volt a településen, másrészt pedig, mint kiderült a gyűlés során, megoldásra váró gondokban, ötletekben, javaslatokban itt sem volt hiány.

A gyűlés első felében az elöljáró beszámolt a faluban zajló, vagy előkészületben levő beruházásokról, és ismertette azok gazdasági mutatóit is. Elmondta, hogy a község költségvetését 16%-ban a helyi bevételek, 4%-ban a megyei tanács támogatása, 80%-ban pedig az államtól kapott pénzek teszik ki. Összesen 2612 ezer lejről van szó, ennyiből gazdálkodik idén Nagyajta község. Elfogadásakor minden tanácsos egyetértett azzal, hogy Középajtán a ravatalozó megépítése a legfontosabb beruházás, melynek tervezése 32 ezer lejbe, megépítése 580 ezer lejbe kerül.

Hirdetés
Hirdetés

Középajtán ugyanakkor Magyarország kormányának támogatásával megújult az iskola épülete is, a tízmillió lejes költséghez 170 ezer lejjel járult hozza a helyi önkormányzat, kiegészítve a megyei tanács ez irányú támogatását (az arány 50–50%). A beruházás szeptemberre készen lesz, a tanulók az új iskolai évet már ott kezdhetik.

Az önkormányzat ezen felül utcákat telekkönyveztetett Középajtán is, és szó esett arról, hogy lezajlott a földek ingyenes telekkönyveztetésének első ciklusa is, a program viszont folytatódik, aki viszont valamilyen oknál fogva mégis saját költségére telekkönyveztetne, az öt évig adómentességet élvezhet földjei után. Csak egy kérést kell iktatnia ez irányban a polgármesteri hivatalhoz.

A polgármester a továbbiakban beszámolt arról, hogy a község idén is támogatja a baróti kórházat, a Diakónia szolgálatot, valamint az erdővidéki településeket kiszolgáló baróti közös tűzoltóállomást, elkészítették 2900 hektárra a legelőgazdálkodási tervet is, mely legelők 78%-a Középajtán van. Aztán szemétgyűjtést szerveztek, a HKA támogatásával 800 őshonos gyümölcsfa csemetét osztottak ki a két faluban, oltási, véradási kampányokat szerveztek, karácsonyra ajándékcsomagokat állítottak össze gyermekeknek, időseknek, pallókat építettek újra a tavalyi árvizek után.

A kis faluhoz mérten bőséges beszámoló ellenére a gyűlés második felében több jelenlevő elégedetlenségének adott hangot. Volt, aki általános érvényűeket, például, hogy elöregedőben a falu, hogy valamikor Középajta az első falu volt Erdővidéken, most azonban szégyen, ahogy kinéz. A ravatalozó körüli, rég tartó huzavonát is szóvá tették, továbbá azt, hogy a faluban nincsenek rendben tartva a vízelvezető árkok, hogy az autósok gyorsan hajtanak, a régi házak a nagy forgalom miatt repedeznek és hasonlókat. A korábbi, ellenzéki polgármesterjelölt, Gyárfás Éva ötletekkel hozakodott elő: azt mondta, jó volna egy zöldségpiacot létesíteni Nagyajtán, vagy, hogy újra lehetne alapítani Benkő József botanikus kertjét Középajtán, mely valamikor első volt Európában, továbbá gondolni kellene gyümölcs-és zöldségfeldolgozók létesítésére a községben, hiszen sokan eldobni kényszerülnek megtermelt fölöslegeiket. A gyűlés végén úgy tűnt, mindenki egyetértett azzal, hogy haladni csak összefogással lehet, ám néha szükség van a szerdaihoz hasonló, építő jellegű vitákra, véleményütköztetésekre is.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük