Felhívás!

Termelőtől az asztalig

Társulási szerkezetben működő farmgazdaságot hozott létre öt háromszéki szarvasmarha-tenyésztő. A nagyajtai központú gazdaság elnevezése is az összefogás, együttműködés elvét és gyakorlatát sugallja: Cooperativa Agricolă Bo-Cov Meat, ami hústermelői mezőgazdasági társulásra, azaz szövetkezetre utal.

Egyelőre két húsmarha fajtára összpontosítanak, egyik a skót eredetű Aberdeen Agnus, a másik a francia Charolaise. Körülbelül 40 ezer eurós beruházással kis vágóhidat, húsfeldolgozó üzemet és húsüzletet létesítettek, hogy a saját farmon tenyésztett, hizlalt állatok húsát és a hústermékeket közvetlen módon is értékesíthessék.

Az Agrointeligenta – Agrointel.ro hírportálnak nyilatkozva, a Bo-Cov Meat Mezőgazdasági Szövetkezet elnöke egyebek között elmondta, a társulás tagjainak adott időben 650 szarvasmarhájuk volt.

Jövedelmezőség, gazdaságosság, észszerűség okán döntöttek úgy, hogy a megfelelő súlyú húsállatokat nem eladják, hanem saját létesítményeikben feldolgozzák, értékesítik. A szövetkezet tavaly alakult, az egyéves működését kedvezőtlenül befolyásolta, hátráltatta a koronavírus-járvány, főleg azáltal, hogy a termékeik számára a vendéglátóipar nem bizonyult olyan jó piacnak, mint normális körülmények között.
Szakmai részletekről is nyilatkozva a társulás elnöke kifejtette, a húsmarháik napi átlagos súlygyarapodása 800 gramm és 1 kiló között váltakozik, a Charolaise fajtánál elérheti ennek a kétszeresét is. Általában 15–16 hónapos korukban kerülnek vágóhídra, nemigen haladják meg a 2 évet. A 2 évesnél idősebb állatok húsát hamburgerkészítésre szakosodott megrendelők szokták vásárolni. Vannak saját legelőik, de takarmány-beszállítóik is, ilyen szempontból nincsenek gondok.

A társulás vezetői és tagjai a Farm to fork (Termelőtől az asztalig) gazdálkodási elvet követik, ez a szövetkezet működésében, szerkezetében is tisztán megmutatkozik. Az eredményeikről akkor szeretnének többet és érdemlegeset nyilatkozni, amikor nem lesznek olyan hátráltató tényezők, mint például a Covid19-járvány. Fejlesztésekre is gondtalanabb időszakokban kerülhet majd sor, amikor jelentősebben növekedik a kereslet a termékeikre. A húst és hústermékeket ez ideig egyfelől a nagybani megrendelők vásárolták, másfelől a szövetkezeti tagok, és közvetlenül a lakosság, a sepsiszentgyörgyi üzletükben, amelynek nincs külön cégére, azaz elnevezése.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.