Felhívás!

Erőt, egészséget!

Darabokra szakadt 2018-ban a román társadalom. Nem csak az egymás ellen vakon vagdalkozó parlamenti szekértáborok, de a politikum és a civil társadalom között húzódó szakadék is jelentősen mélyült. A parlamentben folyamatos volt a civakodás, az alpári hangú vita, a semmi sem számít, csak az ellenfél (vagy inkább ellenség) elveszejtése jellegű perlekedés, elsősorban az igazságszolgáltatás körül.

Az ellenzék – nem egészen alaptalanul – azzal vádolja a hatalmat, hogy úgy akarja módosítani az igazságszolgáltatási törvényeket, hogy a kormánypárt vezetői elkerüljék a börtönt. Mint ahogyan az is igaz, hogy az ellenzék viszont úgy fogalmazná át a jogszabályokat, hogy a kormánypárt elnöke biztosan rácsok mögé kerüljön. Természetesen mindkét álláspont helytelen, hiszen nem lehet a büntetőtörvénykönyvet egyetlen emberre szabni.

Az sincs jól, hogy pontosan azt írja elő a jogszabály, amivel az elnök éppen megússza, de nem lehet támogatni azt sem, hogy csak azért, hogy a mostani elnök dutyiba kerüljön, ne erősítsék meg például az ártatlanság vélelmét, hogy ne lehessen, mondjuk, minden alapot nélkülözően leterroristázni senkit. Még ennél is nagyobb gond azonban az, hogy az ellenzék államfői segítséggel sem képes semmilyen használható alternatívát felmutatni, jól látszott ez a decemberben elbukott bizalmatlansági indítvány alkalmával.

Az RMDSZ mindeközben tehetetlenül sodródik az árral. Meglehet, beszállnának a kormányba, hiszen akkor legalább valamennyi anyagi forrás magyar vidékre „térítésével” felmutathatnának némi eredményt, de a kormánypártok annyira népszerűtlenek a magyar választók körében, hogy ezt nem merik felvállalni. Az ellenzék mellé ugyancsak nem állhatnak, hiszen ezek egymáson tesznek túl a „hazafiasnak” nevezett kisebbségellenes kezdeményezésekben.

Civilként nem marad más hátra, minthogy kitartsunk, éljünk kivívott szabadságainkkal és jogainkkal, tisztességesen dolgozzunk, mert ugyan idegennek hathat a mai világban, de hosszú távon csak ez vihet előre. Ehhez adjon nekünk isten 2019-ben erőt és egészséget!

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.