Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Fecus élete a hiphop

Fecus élete a hiphop Kultúra

A baróti Fodor Ferenc, vagy előadói nevén Fecus a YouTube videómegosztón lett hírhedt egy általa rappelt számmal, aminek obszcenitása miatt 10. osztályosként kirúgták a Baróti Szabó Dávid Szakközépiskolából. Fecus akkor Németországba ment kenyeret keresni. A jelenleg 21 éves zenész sofőrként dolgozik, de továbbra is gyártja a rímeket, mivel a hiphop zene az élete – igaz, ezeket sokan kritizálták, többek közt Dancsó Péter, Magyarország legbefolyásosabb influencere is.

Hirdetés
Hirdetés

– A Kezdet Magamról című kliped, amit fiatalon készítettél, nagyon vulgárisra sikeredett, főleg a fogalmazás, miszerint spermával fested a neved a lányok testére. Mi volt a dalnak üzenete? Szüleid, rokonok, ismerősök miként fogadták?

– Már egész kicsi korom óta hiphop, rap, valamint gangszta zenéket hallgattam. Akkoriban még 2Pac, Eminem, Dr. Dre, 50Cent volt nálunk a divat, több kazettát, valamint lemezt is vásároltunk a haverokkal. A későbbiekben jöttek a magyar rapperek, Kamikaze, Majka, Fankadeli. Annyit azért lehet tudni, hogy mindig is odavoltam a külföldi rapperekért, mivel ők szókimondó és az életről szóló dalokat dobtak a közönség felé, ezért is kezdtem el foglalkozni a szövegírással. Sok mindent éltem át zenei karrierem során, kaptam hideget, meleget egyaránt. Nos, a Kezdet Magamról című nóta, ami 2-3 nap leforgása alatt elért 32 ezer embert a YouTube csatornámon (napjainkig több mint 150 ezren nézték meg) elég nagy botrányt okozott. Ennek okán el is bocsátottak az iskolából, ezért külföldön próbáltam szerencsémet, ami, hála édesapámnak, össze is jött.

– De miért a vulgaritáson van a hangsúly?

– A mai napig nem tudom, miért lett a szöveg ennyire vulgáris, talán csak azt akartam, hogy az emberek felfigyeljenek rám, és be akartam bizonyítani, hogy van helye a rap-nek, a hiphop műfajnak is Erdélyben. Az ihlet a Csillag születik tehetségkutató műsorban szereplő Plazmától jött, mivel elég nagy sikert ért el a trágár, szókimondó, durva szövegével. Ez a rap, ez kell a népnek – gondoltam. A szüleim nem voltak tőle elragadtatva, de szerencsére meg tudtuk beszélni, ezért is lett a második dalom jóval visszafogottabb. A mai napig támogatnak mind a zenei karrieremben, mind a hétköznapjaimban. Ismerősök, barátok mindig biztattak-biztatnak, hogy ne adjam fel, senki sem születik profi szövegírónak, előadónak.

– „Hentes és Lado, a garzoni csávók”, mondod. Tényleg ennyire alvilági az élet a garzonban? Ennyire Detroit lenne Barót?

– Egyáltalán nem alvilági az élet a garzonban, nem is erről van szó a dalban. A garzonban olyanok voltunk, mint egy nagycsalád, sosem volt köztünk konfliktus vagy hasonló problémák. Mindig tudtunk egymásra számítani, bárkinek bármi gondja is akadt. Soha nem fogom elfelejteni garzonos éveimet, mert mindig jó élményekre és jó barátokra emlékszem vissza, bárhová is visz a sors.

Hirdetés
Hirdetés

– Az Ország című számodban azt állítod, hogy a politikusok korruptsága okozta szegénység miatt sok a „gengszterember”. Mit jelent ez pontosabban?

– Az Ország című dalomban azt próbálom elmondani, hogy mi, a fiatalság, sőt, a középkorú családos emberek is el kell mennünk a szülővárosunkból, mert nincsen megélhetőség, nincs rendes munkahely; ami van, ott orrvérzésig kell dolgozni a minimálbérért, és így sincsenek megelégedve az ember munkájával. Sok olyan családeltartó emberrel találkoztam, akinek annyi a rezsiköltsége, házbére, hogy a minimálbérből nem tud félretenni semmit. Akkor mi, a fiatalok miként tudnánk félretenni, amikor még ott tartunk, hogy kell öltözködnünk, szórakoznunk? Ez a nincstelenség hozza ki az emberiségből azt, hogy lopjon, csaljon, hazudjon. Nyilván, nem rólam van szó ebben a dalban, mert megdolgozom azért, hogy jóval jobb életem legyen, mint itthon, és hogy jobb jövőt tudjak biztosítani majd a családomnak.

– Az Összetört szerelem című számod már sokkal visszafogottabb. Mire fel ez a váltás?

– Ebben a dalomban éreztem azt, hogy képes vagyok érzelmes lenni. A hiphop titka az, hogy légy mindig változatos, és arról írj, amit már átéltél, ami mélyről jön. Rájöttem, hogy Székelyföldön nem menők a trágár dalok.

– Dancsó Péter, a magyar YouTube egyik meghatározó személyisége kétszer is paródiát készített rólad. Mi volt ennek a hozadéka?

– A negatív kritikát mindig elfogadom, azt, ami nem alpári, és nem a szüleimmel vagy a személyiségemmel foglalkozik. Nem vagyok profi, még nagyon sokat kell tanulnom a hiphop-pal kapcsolatban, hogy mindig többre és nagyobb dolgokra legyek képes. Ezért is olvasom a kommenteket a YouTube-on, hogy rájöjjek azokra a dolgokra, amiket elszúrtam. Dancsó Péter. Erről a gyerekről nem tudok mit mondani. A második paródia után még egy beef dalt is írt nekem, de amikor rákerestem egy kicsit a profiljára, kiderült, hogy 14 éves. Mindig több eszem volt, soha nem válaszoltam az ilyen embereknek. Ez nem Amerika, ahol lövöldözünk és öljük egymást ilyen dolgokért.

– Miben kellene fejlesztened magad?

– Leginkább a hangomat fejleszteném, nagyon hallatszik a refrénekből a magas hang hiánya, mint például az Összetört szerelemben is. Nem mondom azt, hogy nem lehetett volna kihozni, de nem szeretném agyonszínezni és -effektelni a hangomat.

– Voltak már fellépéseid? Szerinted meg lehet élni rapből Erdélyben? Te mivel foglalkozol emellett?

– Természetesen voltak már fellépéseim Kézdivásárhelyen (Fortyogófürdőn) a 18Feszt alkalmából, Sepsiszentgyörgyön a Boomba Klubban, ahol BLR tiszteletére szerveztek egy hiphop fesztivált, és ezen belül adtam interjút a Sepsi Rádiónak, a Baróti Sztár Tv-nek és kaptam meghívást az X-faktor meghallgatásaira is. Tavalyelőtt meg is jelentem, de nem jutottam tovább, tavaly meg nem engedtek el a munkahelyemről. Szerintem kevés az esélye annak, hogy itthon megélj a rapből. Más műfajt szeretnek itt, az emberek inkább hajlanak a mulatós zene felé. Én az éneklés mellett sofőrként dolgozom Németországban, ott sem kolbászból van a kerítés, de százszor jobb, mint itthon.

– A Soundcloud-on sorra futnak be a mumble rapperek. Te próbálkoztál már ott? Esetleg tervezed ezt a fajta, trap-alapra épített, agyon vocoderezett vokálu irányt járni?

– Soundcloud-on nem próbálkoztam, mivel nem láttam értelmét, és teljes mértékben meg vagyok elégedve a YouTube-bal. Természetesen tervezek trap-alapra dalt, szeretem a változatosságot, szeretném kipróbálni magamat többféle stílusban.

– Hogy képzeled el magad tíz év múlva?

– Nagyon nem merek képzelődni, de eddig, amit elterveztem, véghez is vittem. Mindenképp reménykedem abban, hogy egyszer talán fel tudok törni, és megmutatni az embereknek, akik eddig ellenem voltak, hogy én is lettem valaki, nem olyan, amilyennek ők elképzeltek.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások