Felhívás!

Erdély megmentője

November 15-én, születésének (1580) és halálának (1629) évfordulóján, Marosvásárhely központjában leleplezték Bethlen Gábor erdélyi fejedelem és megválasztott magyar király egész alakos szobrát.

Nagy és reményt keltő esemény ez a város, valamint az erdélyi magyarság életében. Megtörténtével ugyanis ismét bebizonyosodott, hogy a hazugság nem diadalmaskodhat véglegesen az igazságon. Ismét bebizonyosodott, hogy a fény idővel utat tör magának a legsűrűbb tudat- és lélekbénító sötétségben is. Ismét bebizonyosodott, hogy a szívekbe oltott métely hittel és állhatatossággal előbb-utóbb semlegesíthető. Hiszen ebben a városban 20 esztendőn keresztül, az 1990 márciusában szekus kezek által elvetett gyűlölet magvait kicsíráztató és szárba szökkentető polgármester tevékenykedett.

Bethlen Gábor szobrának helye van Marosvásárhelyen, mert ő volt az, aki a jelenlegi nevére keresztelte és szabad királyi város rangra emelte (1616. ápr. 29.), ezzel hosszú távon biztosítván a fejlődését és virágzását. Erdély volt és jelenlegi népei sokat köszönhetnek neki, hiszen egy rabigában sínylődő, kifosztott és folyamatosan sarcolt országból mozgástérrel rendelkező európai középhatalmat teremtett. Egy olyan fejedelemséget, amely befogadta és megvédte a vallásuk miatt üldözött protestánsokat és zsidókat. Amelyben beszélt nyelvre való tekintet nélkül értékelték a tudást, és felkarolták a tanulni vágyókat. Amelyben virágzott a gazdaság, a kultúra és a művészetek.
Elismeréssel tekinthetnek rá a kommunizmus évtizedei alatt ide tömegesen betelepített románok is az őseik érdekében hozott rendeleteiért és intézkedéseiért. Többek között a nevéhez fűződik az első román püspökség létrehozása (1615. febr. 21.), a fogarasföldi román papok tizedfizetés alóli felmentése (1626. szept. 18.), valamint a Szentírás román nyelvre való lefordíttatása.

A Bethlen Gábor által Gyulafehérváron Erdély első egyetemeként alapított (1622) iskola, később nagyenyedi (1662) kollégium a tudomány fellegvárává és a reformáció bölcsőjévé vált. Egykori diákjaként jómagam is megtapasztalhattam, hogy a falai között végezni életre szóló elkötelezettséget, ugyanakkor tiszteletet parancsoló rangot jelent.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.