Felhívás!

Cukorbetegek világnapja

November 14-e volt a cukorbetegek világnapja, amikor nemcsak a betegséggel élőkre fókuszáltak, hanem a megelőzésre is. A cukorbetegek száma az elmúlt években megduplázódott világszinten, de Romániában is.

Kovászna megyében a legutóbbi, 2018-as adatok szerint összesen 7496 személy volt érintett a betegségben, ebből 65 gyerek. A cukorbetegek közül 4812-en városon, 2684-en vidéken élnek – tájékoztatott Ágoston László, a közegészségügyi igazgatóság vezetője.

A világnapon az Egészségügyi Világszervezet felhívta a figyelmet, hogy járványos méreteket öltött a cukorbetegség, amelytől jelenleg mintegy 250 millió ember szenved. A legrosszabb, hogy az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedők száma az elmúlt húsz év alatt szinte valamennyi európai országban – Romániában is – megkétszereződött. A gyerekeknél is az esetek 90 százalékában a cukorbetegség 1-es típusa (amelynél a hasnyálmirigy sejtjei nem termelnek inzulint) fordul elő.

Az is aggodalomra ad okot, hogy számos országban terjed a 2-es típusú diabétesz a gyerekek és serdülők körében. Ez az elhízással és helytelen életmóddal függ össze, és jóval korábban alakul ki szövődmény, főként vesepanaszok és magas vérnyomás a fiataloknál, mint az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedőknél – áll a közegészségügyi igazgatóság közleményében.

Megyénkben is nőtt az elhízott gyerekek és felnőttek száma. Míg 2016-ban 301 elhízott gyereket és 3843 felnőttet tartottak nyilván a családorvosi kabinetek, tavaly ez a szám 432-re, illetve 3902-re volt tehető.

A világnap alkalmával a szakemberek a cukorbetegség tüneteire is felhívták a figyelmet, ha fennáll ez a tünetegyüttes, érdemes megméretni a vércukorszintet: gyakori vizelés, állandó éhségérzet, homályos látás, lábzsibbadás és szexuális zavarok. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.