Felhívás!

Emlékezetfrissítő dühöngőknek

Március 11-én azt írtuk, „tegnap sajtótájékoztatón mutatkoztak be a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház újszülött-osztályának orvosai. A 33 ággyal működő osztály szakemberei, személyzete gondoskodik mind az egészséges, mind a koraszülött, beteg újszülöttekről is, s országos szinten igencsak előkelő helyen állnak a rangsorolásban… az osztály 2-es besorolásban működik, eme besorolás fölött csupán az egyetemi klinikai központok működnek.”

Lefizettek, megvesztegettek, átvertek? Nem, nyugodt szívvel tettük be a lapba, mert az évtizede javított megyei kórházunkban ez egy biztos kapaszkodót jelentett, amire büszkék lehettünk, haladunk. Március 17-én már szűrtek, 23-án, hétfőn azt írtuk, pozitív lett egy orvos tesztje, egy nappal korábban, vasárnap este arról értesítettek, hogy a három osztály személyzetének tesztje negatív lett, kedden, 24-én már azt, hogy „büntetőjogi eljárást indított a Kovászna megyei ügyészség egy nőgyógyász ellen”, szerdán már azt, hogy kijárási tilalom van, orvosok léptek a nyilvánosság elé.

Ez gyorsan ment, és azóta, hallom, ordít boldog-boldogtalan a fészen, egyebütt, hogy miért mentek azok sízni? Meg miért nem tesztelték magukat?

Több goromba kommunikációs hiba is volt és ma is van ebben a történetben, ami egyértelműen nem egy-két vakációzós orvosnak köszönhető: sem a megyei kórház, sem Románia nem volt felkészülve tesztekkel, eljárási protokollal, semmivel, ami megelőzhette volna mindezt!

Egyrészt a politika, ott, legfelül jegelte ezt a történetet, világszerte ismert és mediatizált politikusok úgy nyilatkoztak, mint valami gyagyás óvodások, a mieink is hozták a formájukat, kivárásra játszottak, s ahol a kórházi személyzet a körülményekhez képest nem volt elég fegyelmezett, ott bekövetkezett a katasztrófa, lásd az északkeleti megyéket.

Nincs gyógyszer, nincs vakcina, kevés a teszt és tesztelő szakember, ha nem akarunk tömegesen krematóriumba kerülni, akkor otthon kell ülni, minimálisra csökkenteni a fertőzésveszélyt. A hatóság a rend kőkemény fenntartásával adós, és azzal, hogy közölje a járványtani vizsgálat eredményét, ha lehet. Addig mindenki, aki nem képzett virológus vagy járványügyi szakember, tartsa vissza magát az ostobaságok, elméletek közlésétől, engedjük a hozzáértőket beszélni, mert létfontosságú.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.