Elsodort tévéstúdió

Az az igazság, hogy időnként, amikor a brassói magyar tévéadást nézem, az erdővidéki televízió műsorát böngészem, elbizonytalanodom: itt, Sepsiszentgyörgyön annyi a televíziós szakember, kezdve a műsorvezetéstől a riporterekig, az operatőröktől a műszakiakig, s még sincs saját tévéadásunk. Pedig volt, nem is akármilyen! Hogy végül mi vitte el az évekkel korábbi lelkesedést, mi okozta a sepsiszentgyörgyi lakásokba bevitt élő élet feldúlását, sokak számára talány.

Tény, hogy a sokáig népszerű sepsiszentgyörgyi televíziózás évekkel ezelőtt befuccsolt, s ma nincs még halvány remény sem arra, hogy újra beinduljon. Jól emlékszem Zágoni Aladár kísérletére, a mai Tanulók Klubjában hevenyészett stúdiójára, ahol ingyen, de rendkívüli elhivatottsággal próbálta életre hívni ezt a ma már nélkülözhetetlenné vált szolgáltatást, az első hírbemondó Bíró Blanka volt, és elkészültek, nézők elé kerültek az első műsorok. Aztán következtek a szép idők, Szalló László bátor lépése, Erdélyi Andrásék gazdag műsorrácsa, László Károly, Puki bácsi gyerekműsorai, András Sanyi ifjúságnak, gyerekeknek szóló fellépései, Matekovics János faggatózó beszélgetései, s a felsorolhatatlanul sok név, esemény, örömet okozó cselekedetek és gondokat felmutató összeállítások, a városnapok otthonról követhető képsorai…

A jó múltkor Csáky Ernő mérnök az általa összehozott kismúzeumba gyűjtötte össze a valamikori és mai tévéseket, igen erős mezőny jött össze, akikkel akár ostromot is lehetne indítani a sepsiszentgyörgyi tévéhiány pótlásáért, akár úgy is, hogy kiköveteljük az Erdélyi Magyar Televíziótól a háromszéki stúdió felállítását. Milyen szerencsések a hargitaiak: van náluk Duna-kirendeltség meg EMTV-stúdió is, és vannak adások, elég gyakran, amelyek a szomszédaink mindennapjairól tudósítanak. Jót is, rosszat is. Mi bajuk velünk, hogy ránk nem gondolnak? Az előzőekben említett találkozóra annak kapcsán került sor, hogy Szalló László özvegye nagylelkűen felajánlotta a kismúzeumnak néhai férje teljes tévés hagyatékát. Ha csak annyi történnék, hogy időnként levetítenének régi filmkockákat, az is megérné, hogy akiktől függ, elgondolkozzanak a sepsiszentgyörgyi tévézés jövőjéről. A kézdivásárhelyiek immár nem csupán helybeli érdeklődőkhöz szólnak, de műsoraikat követhetik az UPC kábelhálózat előfizetői is.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.