Felhívás!

Dániából Tokióba?

A csütörtökön kezdődő férfikézilabda-vb „olimpiai kvalifikációs világbajnokság” a sportkrónikák sajátos nyelvezetében. Először lesz férfikézi-vb két országban, a két társ házigazda Németország és Dánia.

Az aranyérmes kijut az olimpiára, a 2–7. helyezettek elvileg részt vehetnek a 2020. tavaszi olimpiai selejtezőkön, ahol három csoportban négy-négy együttes küzd a tokiói részvételt jelentő két-két első helyért. Azért „csak” elvileg érvényes a 2–7. helyezettekre vonatkozó szabály, mert az olimpiáig lesz még egy Európa-bajnokság is, amelynek aranyérmese szintén olimpiai résztvevő. Ha más-más csapat nyeri a vébét és Eb-t, van esély arra, hogy a csütörtökön kezdődő vb-ről a 8. helyezett is olimpiai selejtezőt játsszon. A három selejtezőcsoport összetétele földrajzi jellegű, mindegyik kontinens képviselteti magát, ez kedvez az érdekelt európai csapatoknak.

A magyar válogatott kifejezetten Tokióra élezte felkészülését a vb előtt. Ennek fényében hívtak be ismét két-három – korábban visszavonultnak tekintett – tapasztalt játékost, köztük Nagy Lászlót. A 38. életévét március 3-án töltő kiváló játékos idén valóban visszavonul, de előtte még segíteni szeretné a nemzeti válogatottat abban, hogy minél jobb – azaz olimpiai selejtezőt érő! – helyezést elérjen a világbajnokságon.

A magyar csapat a dániai D csoportban játszik, sorrendben Argentínával (január 11.), Angolával (13.), Katarral (14.), Egyiptommal (16.), Svédországgal (17.). A csoportból az első három jut a szintén dániai helyszínű középszakaszba, ahol a C csoport (Dánia, Norvégia, Ausztria, Tunézia, Chile, Szaúd-Arábia) első három helyezettjével kell még játszani. Az alapcsoportban elért eredményeket minden csapat viszi magával. A papírforma és a szép reményeink szerint az elődöntőt és (vagy) helyosztót érő rangsorért Dánia, Svédország, Magyarország, Norvégia, Katar, Tunézia, esetleg Ausztria, Egyiptom és Chile lehet harcban. Ebben a névsorban kellene a magyar csapatnak legalább a 3. vagy a 4. helyen végeznie, utóbbi esetben január 26-án a 7–8. helyekért játszana, előbbi esetben pedig január 26-án az 5–6. helyekért, ami már vereség esetén is olimpiai selejtezőt érne. Sikerülhet! Hajrá, fiúk!

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.